Čerstvé domácí máslo je chutnější a levnější než kupované. Vyzkoušejte jednoduchý a ověřený návod

Ostatní 09. ledna 2021 | 09:09 — Klára Sanders
Cena másla v posledních letech opravdu velmi stoupla. Mnoho lidí zkouší různé náhražky, aby ušetřili. Místo náhražek si vyrobte doma vlastní máslo. Čerstvé domácí máslo je chutnější, kvalitnější a levnější než kupované.
Další 3 fotografie v galerii
Čerstvé domácí máslo je chutnější, kvalitnější a levnější než kupované / Pixabay

Není nad čerstvý chléb namazaný máslem. Bude vám chutnat o to víc, když si ho namažete máslem, které si sami vyrobíte. Máme pro vás jednoduchý návod, který je vyzkoušený a ověřený.

Potřebné suroviny a vybavení

Základem je pochopitelně smetana, která by měla mít obsah tuku vyšší než 30 %. Na trhu je celá řada výrobků. Můžete tedy experimentovat, se kterým je máslo nejlepší. Jednoznačně největší výhra je, pokud máte možnost se dostat k pravé čerstvé smetaně od chovatele krav. Ale i když koupíte dva kelímky v supermarketu, bude stát výsledek za to.

Pak potřebujete vhodný mixér či šlehač. Tady není situace docela jednoduchá, protože ne každý stroj je schopen ušlehat smetanu tak, aby máslo vzniklo. Nejjistější kombinace je osvědčeným způsobem vyrobit šlehačku a dále pokračovat ponorným mixérem s vyšším výkonem. Máslo zvládnou ale také silnější metly. Ty můžete použít od začátku šlehání až do konce. Můžete také použít starý postup, kdy se máslo tlouklo speciálním tloukem.

Postup

Libovolným způsobem se dostaňte do fáze šlehačky – pochopitelně bez ztužovače. Pak pokračujte každopádně buď ponorným mixérem, nebo silnějšími metlami. Vylučuje se podmáslí, které můžete použít buď na pití, nebo zadělávání chleba. Až bude máslo dost hutné, podmáslí slijte, vyjměte hroudu másla a pod studenou tekoucí vodou ji můžete hníst. Vyloučí se zbytky syrovátky. Máslo byste měli ještě dvakrát promísit mixérem a opakovat postup s tekoucí vodou. Máte hotovo. Máslo můžete dát do vhodné krabičky a vložit do lednice nebo hned začerstva namazat na chléb či rohlík. Psali jsme také: Chleba i rohlíky si snadno upečete sami doma

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu