Chleba i rohlíky si snadno upečete sami doma
Jediné, co po domácím upečení pečiva hrozí, je, že už vaše rodina nikdy nebude chtít kupované. Chuť domácího pečiva je totiž opravdu jedinečná.
Jednoduché domácí rohlíky
Připravit si doma vlastní rohlíky je docela hračka a zvládne to opravdu každý. Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 60 g másla
- 200 ml vody
- 1 lžičku cukru
- 2 lžičky soli
- 10 g droždí
- 1 vejce
- trochu mléka na pomazání
- podle chuti mák, kmín, semínka či sůl na posypání
Postup
Mouku dejte do mísy, přidejte sůl, promíchejte, udělejte důlek, do něj nalijte teplou vodu s cukrem a do ní rozdrolte droždí. Vedle vytvořte ještě malý důlek na máslo, které před nalitím rozehřejte. Nechejte chvilku vzejít kvásek a těsto zadělejte. Dejte na teplé místo kynout, trvá to asi hodinu. Po vykynutí dejte na vál a rozkrojte těsto na menší stejné kousky. Vyválejte slzu nebo trojúhelníček a rolujte od shora dolů, vznikne vám ukázkový rohlíček. Rohlíky pak dejte na plech, nechejte trochu nakynout a potřete vejcem rozšlehaným v troše mléka. Na závěr můžete rohlíky posypat mákem, kmínem, sezamovými semínky či solí. Pečte na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut.
Hrnkový chléb
Doma si můžete upéct také chléb. Vyzkoušejte třeba recept, ve kterém ani nebudete potřebovat váhu, protože suroviny odměříte pomocí hrnku o objemu 250 ml. Co budete potřebovat:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku vlažné vody
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- slunečnicová semínka
Postup
V misce smíchejte všechny suroviny, přidejte vodu a zakryjte potravinářskou fólií. Takto nechejte těsto stát z večera do rána (12 hodin). Ráno těsto překlopte na pracovní desku a vytvarujte bochník. Nechejte stát, dokud nevyhřejete troubu se skleněnou zapékací mísou na 250 stupňů Celsia. Když je trouba s formou vyhřátá, vytvarované těsto přendejte do horké formy, zakryjte ji poklopem nebo alobalem a pečte asi půl hodiny. Po půl hodině teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a dopečte odkryté asi 15 minut.
Rychlý chleba bez kynutí
Pokud se vám nechce čekat několik hodin, než vám vykyne těsto na domácí chléb, vyzkoušejte následující recept, který dlouhé kynutí nevyžaduje. Co budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku kmínu
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžičku krupicového cukru
- 1 balení sušeného droždí
Postup
V malé misce smíchejte vodu, cukr a droždí. Nemusíte čekat, až vznikne kvásek, ale pokračujte hned dál. Přidejte ostatní suroviny a promíchejte. Hmotu pouze spojte. Těsto nalijte do připravené zapékací mísy vystlané pečicím papírem a vložte ji hned do trouby, kterou jste vyhřáli na 220 stupňů Celsia. Během pečení chléb potřete dvakrát slanou vodou a jednou pak ještě po upečení. Nechejte vychladnout na mřížce. Délka pečení záleží na vaší troubě, chleba tak sledujte. Jakmile se na něm utvoří zlatá kůrka, je hotový. Obvykle to trvá asi 35 minut. O tom, jak si připravit domácí čokoládu za pět minut, jsme psali zde.