Najděte si více času na čtení. Čtení knih má totiž obrovský vliv na lidský mozek

Ostatní 12. března 2021 | 20:50 — Klára Sanders
Asi každý z nás si někdy říká, že by měl více číst. Realita je ale taková, že se ve volném čase věnujeme stejně úplně něčemu jinému a to poslední, co nás napadne, je si v klidu jen sednout a číst. Čtení knih ale přináší do našich životů jiný rozměr, proto neztrácejte motivaci a zkuste si na čtení udělat čas.
Další 4 fotografie v galerii
Lepší než čekat, až vám na čtení chvilka zbyde, je vyhradit si nějaký čas předem / Pixabay

V dnešní přetechnizované době si jen málo lidí najde čas na čtení zajímavé knihy. Jednou z věcí, která vás od čtení zdržuje, je přemýšlení, kterou knihu otevřít jako další v pořadí. Když z toho důvodu skončíte u čtení knihy, která je nezáživná a nebaví vás, je snadné ji odložit a pustit se do něčeho jiného. Proto by mohlo pomoci vytvořit si seznam knih, které byste si letos rádi přečetli. Potom už jen stačí se jím řídit a přečtené knihy postupně odškrtávat. Je to stejné jako s nákupním seznamem. Co si zapíšete, na to nezapomenete.

Zařaďte do svého denního programu čas na čtení

Lepší než čekat, až vám na čtení chvilka zbyde, je vyhradit si nějaký čas předem. Zvykněte si číst každý den půl hodiny ráno, hodinu před spaním nebo během vaší obědové pauzy. Pomalé ale zaručené postupování vám zaručí lepší výsledky než náhodné, neplánované chvilky na čtení. Jestli vám nevyhovuje plánovat si určité množství času, připravte se, že najednou přečtete předem dané množství stránek.

Abyste získali víc času na čtení, možná za něj budete nuceni obětovat něco jiného. Lze jej vyměnit na příklad za hodinu sledování televize týdně. Udělejte si pauzu ve sledování oblíbeného seriálu, dokud nepřečtete alespoň jednu knihu.

Dejte šanci čtečce

Pokud máte rádi papírové knihy, někdy je obtížné vyměnit je za čtení z monitoru. Po pořízení čtečky se ale může čas strávený čtením výrazně navýšit. Je snazší číst si před spaním, protože nikoho nerušíte světlem z lampičky. Lépe se čte na cestách, zvláště během zimního období, kdy se dřív stmívá, protože nepotřebujete světlo. Můžete mít něco na čtení vždycky u sebe, i když jsou to mnohostránkové knížky, které byste si s sebou normálně nevzali, protože jsou moc těžké.

Když vyzkoušíte některý z těchto tipů, určitě se vám letos podaří přečíst alespoň o několik knih více než v loňském roce. Psali jsme také: Vyrobit dítěti zábavnou a navíc poučnou hračku je snadné. Stačí vám k tomu část z vlhčených ubrousků

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu