I doma si můžete vypěstovat olivovník. Nádherný strom bude ozdobou domácnosti

Ostatní 04. dubna 2021 | 10:14 — Klára Sanders
Pokud máte rádi olivy, máme pro vás skvělý tip. Olivovník si můžete vypěstovat doma. Strom sice roste velmi pomalu, ale dobrá zpráva je, že právě pěstování v květináči celý proces urychlí.
Další 3 fotografie v galerii
Olivovníky jsou velmi nenáročné jak na péči, tak i na složení zeminy / Pixabay

Olivovník je velmi odolná rostlina a samotné pěstování by měl zvládnout i začátečník. Jeho velkou výhodou je, že odolává škůdcům i chorobám. Jeho nevýhodou je, že roste velmi pomalu. Na druhou stranu se olivovník dožívá velmi vysokého věku, výjimkou nejsou ani stromy staré tisíce let.

Jak pěstovat olivovník

Olivovníky jsou velmi nenáročné jak na péči, tak i na složení zeminy. Substrát je poměrně snadné namíchat - olivovník se spokojí se směsí kypré zahradní zeminy a písku v poměru jedna ku jedné a kvalitní drenáží.

Stálezelený olivovník vyžaduje dostatek čerstvého vzduchu. Může být i na větrném místě.

Lze ho pěstovat, při zajištění vhodných podmínek, i doma. Je velmi vhodný k pěstování jako bonsaj, protože již po několika letech dostává podobu starého stromu.

Během vegetačního období zalévejte střední zálivkou, v zimě jen tolik, aby půda úplně nevyschla. Starší venkovní olivovníky zalévat nemusíte, menší zálivka je vhodná při extrémně dlouhém suchém létě a v bezmrazém počasí po dlouhotrvajícím suchu (zima bez deště či sněhu).

Co olivovník má a nemá rád

Olivovník nesnáší přemokření půdy a vlhký vzduch. V přírodě ho také nikdo nezalévá, a přece se mu daří. Častá a bohatá zálivka mu spíš uškodí, proto je lépe raději zalévat jen občas, když je na listech patrné, že trochu vody neuškodí.

V zimě potřebuje olivovník suché chladno a čerstvý vzduch, jinak by mu nevyrašily pupeny. Olivovníky v nádobách přeneste do chladné světlé místnosti s teplotou okolo 10 až 15 °C, snesou i přezimování ve vytápěném prostoru, pokud mají zajištěn suchý vzduch.

Ve volné půdě snesou mráz do –10 °C, pak hrozí vymrznutí. Starší olivovníky vydrží i naši tuhou zimu většinou jen se ztrátou některých mladších výhonů. Je vhodné přihrnout kolem kmínku vrstvu zeminy a u malých stromků překrýt korunu chvojím.

Řezem můžete na jaře nebo na podzim strom částečně tvarovat, ovšem na úkor příštího kvetení. Květní poupata se totiž netvoří na nových výhonech.

Olivovníky špatně snášejí stěhování. Jakmile jej přestěhujete z místnosti ven nebo naopak, zareaguje na změnu životních podmínek částečným opadem listů. Stejné příznaky mohou nastat i v případě přelití rostliny. Zjistíte-li to včas, nic se neděje. Nechte olivovník pár dnů bez zálivky a stav se postupně upraví. Pokud už ale olivovník hnije od kořenů – už těžko ho zachráníte.

Kdy čekat první úrodu

Pořídíte-li si oboupohlavní rostlinu nebo dvě rostliny různých odrůd, odmění se vám v létě malými plody.

Ovšem plody nečekejte hned. Podaří-li se vám zhruba za pět až sedm let sklidit doslova pár oliv ze stromku pěstovaného v bytě, považujte to za úspěch. Většina olivovníků začíná pořádně plodit až po padesáti letech po vysazení.

Zapomeňte nato, že olivy, které ze svého stromku sklidíte, budou mít něco společného s těmi, které znáte z obchodu. Aby olivy dostaly svou typickou chuť, je třeba je macerovat v silně slaném nálevu. Psali jsme také: Květinové jarní dekorace vám zvednou náladu. Vytvořte si je snadno sami

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu