Středomořskou pochoutku kapary si můžete připravit i z našich rostlin. Třeba z pampelišky či lichořeřišnice
Kapara trnitá je poléhavý trnitý keř, který se běžně vyskytuje ve Středomoří, ale narazíte na něj také na Arabském poloostrově, v Austrálii nebo Asii. Kromě toho, že má tento keř nádherné květy, je ceněný také pro svá poupata. Ta se sbírají ještě uzavřená, a to v různých fázích zralosti. Jejich konzervováním ve slaném či vinném nálevu nebo přímo v soli získávají typickou pikantní nahořklou a slanokyselou chuť. Mají tmavě zelenou barvu. Hodí se na pizzu, do salátů, omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Přidat je můžete také k tučnějšímu masu nebo rybám.
Vypěstovat si v našich podmínkách kaparu trnitou není jednoduché. Vyžaduje totiž teplé klima. Museli byste ji mít v květináči, od dubna do října ji nechat venku a na zimu ji přemístit do světlé místnosti, zimní zahrady nebo vytápěného skleníku. Ne každý má ale ideální podmínky pro přezimování tohoto keře. I tak si ale můžete falešné kapary připravit sami doma, a to z rostlin, které u nás běžně najdete. Z pampelišky nebo lichořeřišnice.
Lichořeřišnicové kapary z poupat i semen
Pokud se rozhodnete falešné kapary připravit z lichořeřišnice, máte dvě možnosti. Buď použijete poupata, nebo semena. Někteří lidé pak do jedné skleničky přidávají bojí, tedy jak poupata, tak semena.
Pochoutka z poupat
Nasbírat dostatek poupat může dát zabrat. Někdo proto poupata sbírá průběžně, nechává je zamrazit a až nasbírá potřebné množství, pustí se do výroby. Co budete potřebovat:
- poupata lichořeřišnice větší
- 1 dl ocet
- 3 dl vody
- lžičku soli
- špetku estragonu
- 5 kuliček celého pepře
Ocet svařte s vodou a kořením. Mezitím naplňte poupaty lichořeřišnice menší skleničky a pořádně je upěchujte. Pak poupata zalijte vroucím nálevem, ihned uzavřete a krátce sterilujte, aby se poupata nerozvařila, stačí 15 minut.
Pochoutka ze semen
Jednodušší je připravit pochoutku z tvrdých a zelených semen lichořeřišnice. Co budete potřebovat:
- zelená semena lichořeřišnice
- hrubozrnnou sůl
- pepř černý
- estragon
- česnek
- ocet
- vodu
Čerstvě nasbírané plody dejte do nádoby a zasypejte hrubou solí. Nechejte naložené přes noc. Druhý den propláchněte, nechejte vykapat a přendejte do uzavíratelné láhve. Přidejte koření a zalijte horkým nálevem (svařte díl octa a dva díly vody) tak, aby byly plody zakryty, ale neplavaly. Nechejte v láhvi v ledničce a za 3 až 4 týdny můžete používat.
Pampeliškové kapary
Oblíbené je také kapary z pampelišek. K výrobě budete potřebovat pampelišková poupata. Vybírejte poupata co nejmladší, pevná a uzavřená. Co budete potřebovat:
- 200 g pampeliškových poupat
- 1-2 lžičky soli
- 50 ml octa
- 150 ml vody
Pampelišková poupata dobře omyjte a vložte do skleniček. Průběžně je prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte. Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležená poupata, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. O prospěšnosti pampelišek jsme psali zde.