Jaký gril vybrat dle způsobu ohřevu?

Ostatní 11. července 2017 | 08:07 — Anna Novotná
Dřevěné uhlí, lisované dřevěné brikety, nebo snad plynový či elektrický gril? Dobře vybírejte, který z těchto typů grilů z hlediska použitého paliva je pro vás tím správným řešením.
Další 3 fotografie v galerii
Konečně jsou tu vlahé večery a s nimi přicházející vůně grilovaných dobrot. Je lepší dřevěné uhlí, plyn nebo elektřina? / Wikimedia Commons/Ra Boe

Každý z nich má své výhody i nevýhody, své lepší a horší vlastnosti, a na vás bude volba, které vlastnosti upřednostníte, a které pro Vás budou důvodem pro výběr toho vašeho vlastního grilu.

Grily podle způsobu ohřevu

Dřevěné uhlí

Je to klasický typ grilu. Blíží se nejvíce otevřenému ohni. Dřevěné uhlí se spalováním mění na žhavé uhlíky, nad nimiž se opéká maso.

Výhody:

  • nízká pořizovací cena
  • typická atmosféra s vůní kouře
  • nenáročnost na údržbu
  • jednoduchá manipulace (jednoduchost celého zařízení) 

Nevýhody:

  • dlouhá příprava ohniště před grilováním 
  • nemožnost regulace teploty 
  • vyletující popílek při větrném počasí 
  • odkapávající tuk se spaluje, vznikají jedovaté zplodiny 
  • velká spotřeba paliva 

Plyn

Jsou to uživatelsky velmi příjemné stroje. Zdrojem tepla jsou hořáky připojené k propanbutanové lahvi. Nevzniká popílek ani jiné zplodiny a mnohdy je také vyřešen odvod kapajícího tuku z pečeného masa tak, aby nedocházelo k jeho hoření v plameni.

Výhody:

  • výborná manipulovatelnost 
  • možná regulace plamene a tím i teploty 
  • okamžitá pohotovost (gril je žhavý téměř okamžitě)

Nevýhody:

  • někdy se špatně manipuluje s tímto grilem, pokud je připojen k velké lahvi 
  • propanbutan je hůře dostupný 
  • vysoká pořizovací cena 

Lávové kameny

Kameny pocházející z vyhaslých sopek vlastně nejsou žádným přímým zdrojem tepla. Většinou jsou nahřívány plynem nebo elektřinou. Přesto je uvádíme zvlášť jako speciální způsob pečení. Lávové kameny leží na dně grilu, nažhavené vnějším zdrojem vyzařují teplo a opékají maso. Jsou to porézní kameny, které nasávají odkapávající tuk. Ten se tak nepřepaluje, nevzniká kouř ani zplodiny.

Lávové kameny vydrží většinou celou sezónu, při intenzivním grilování je potřeba je měnit častěji. Po skončení každého pečení se nažhaví na maximum po dobu pěti minut, tím se tzv. vypálí všechny nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží. Jakmile se ale začnou drolit, je potřeba je vyměnit.

Výhody:

  • ekologický provoz 
  • zdravá příprava 
  • nedochází ke spalování tuků, není potřeba tuk odvádět 
  • vysoká výhřevnost jako u dřevěného uhlí

Nevýhody:

při frekventovaném používání se musejí kameny často měnit

RBS

Jsou to grily s tzv. Radiant Turner Systémem, kdy jsou zdroje tepla po stranách grilu. Ohřívají jednak lávové kameny na dně, jednak urychlují cirkulaci teplého vzduchu uvnitř grilu.

Výhody:

  • rovnoměrná teplota v celém grilu 
  • nehrozí vznícení tuků a šťáv 
  • obsluha větší společnosti

Nevýhody:

  • pořizovací náklady 
  • náklady na provoz 

Elektřina

Většinou se nahřívají spirály, z nichž sálá teplo, nebo vroubkované teflonové desky, na nichž maso leží. Také se pomocí elektřiny mohou nahřívat lávové kameny.

Výhody:

  • hygieničnost 
  • nenáročnost na obsluhu 
  • termostat a přesná regulace teploty 
  • možnost použití v interiéru 

Nevýhody:

  • závislost na zdroji elektrické energie 
  • vyšší pořizovací cena 
  • vyšší náklady na provoz 

Voda a oheň

Velmi unikátní metodou je grilování ve vlhkém dýmu. Gril je opatřen ohništěm na spalování dřeva, nad ním je nádoba s vodou, nad níž je umístěn rošt. Ten je přikryt víkem. Horký vzduch stoupá kolem nádoby s vodou a ochlazuje se zhruba na dvě stě stupňů Celsia, zároveň odpařuje vodu.

Uvolněný tuk a šťáva skapávají do nádoby s vodou, nejsou tedy spalovány a nedochází ke vzniku jedovatých zplodin. Rošt s masem je přikrytý víkem a chráněn před vlivy vnějšího prostředí. Maso není potřeba obracet, dochází k rovnoměrnému opečení bez vysušení. Mezi milovníky grilování je to nejoblíbenější způsob přípravy pokrmů. Dosud málo rozšířený.

Výhody:

  • snadná příprava pokrmů (u grilu nemusíme stát) 
  • zdravý způsob grilování 
  • nízké náklady na provoz (spotřeba dřeva je minimální)

Nevýhody:

tento typ grilu se těžko shání, většinou si ho musíme nechat vyrobit

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu