Netrapte se letos se zavařováním okurek, s naší rychlou vychytávkou vám vydrží i několik sezon
Pokud je to i váš případ a hledáte ideální způsob, jak budete v letošním roce zpracovávat okurky, máme pro vás skvělý tip.
Zkuste to jinak
Nákladané okurky jsou skvělou pochutinou během celého roku. V létě osvěží, v zimě přijdou vhod jako surovina do omáček nebo třeba na chlebíčky. Než jsou však ideální ke konzumaci, je třeba do toho investovat poměrně hodně času a v začátku také úsilí. Pokud to letos chcete zkusit jinak, pojďte do toho. S naším návodem okurky zpracujete bez zavařování a se zlomkem původního času.
Co si připravit
- několik kusů okurek vcelku
- kilo strouhaných okurek
- 2 lžíce soli
- pár snítek kopru
- česnek
- hořčičná semínka
- nádobu o objemu cca 3 litry
Postup
Do nádoby dejte hořčičná semínka, zasypejte je asi do jedné třetiny sklenice strouhanými okurkami, které ve stejném množství poklaďte dobře umytými celými okurkami. Poté přidejte znovu vrstvu strouhaných okurek. Vše prokládejte česnekem a koprem, nakonec naplněnou sklenici zasypte solí a zalijte šťávou, která vznikla z nastrouhaných okurek. Na závěr můžete k okurkám přidat bobkový list.
Jakmile máte nádobu plnou, uzavřete ji sterilním víčkem a uložte do chladu. V chladném sklepě, spíži či lednici vám takto naložené okurky vydrží i dva roky, aniž byste je museli zavařovat.
Dobrota ke svačině či večeři
Pokud už nyní přemýšlíte, jako novou chuťovku z okurků letos vykouzlíte, máme pro vás recept na skvělou okurkovou pomazánku. Pokud máte doma sklenici okurek ještě z loňska, můžete si pomazánku připravit klidně ještě dnes.
Ingredience
- 3 větší naložené okurky
- jedna středně velká cibule
- malý kelímek bílého jogurtu
- 100 g taveného sýra nebo nastrouhaného eidamu
- sůl dle chuti
Zavařené okurky nastrouhejte na jemném struhadle, vodu, která z nich vyteče, slijte. Pokud však budete na přípravu využívat místo taveného sýra eidam, šťávu z okurek nemusíte dávat pryč. Záleží na tom, jak moc krémovou chcete pomazánku mít. K okurkám přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek surovin, vše dobře promíchejte. Na závěr pomazánku přisolte podle chuti, případně přidejte trošku chilli, jestliže máte rádi pikantní chuť. Čtěte také: Tajemství skvělé bábovky aneb jak upéct tu nejlepší sváteční pochoutku.