Návštěva lesa vás může připravit o životní úspory. Dávejte si dobrý pozor, jak se v lese chováte a co sbíráte

Ostatní 11. září 2021 | 08:04 — Kateřina Kofroňová
Procházka lesem patří mezi vyhledávané aktivity, ať už kvůli sbírání různých plodin, nebo chůzi samotné. V tichu lesa se člověk uklidní, přijde na jiné myšlenky a doslova se nabije energií. Problém může nastat ve chvíli, kdy se, byť nevědomky, zachová proti lesnímu řádu a zákonu upravujícímu chování v lese.
Další 3 fotografie v galerii
Motorová vozidla do lesa nesmí zajíždět / Depositphotos

Každý má nějaké povědomí, co se v lese smí, nesmí nebo co by se nemělo dělat. Podle lesního zákona může do lesa vstupovat každý a sbírat tam pro vlastní potřebu plody a suchou klest ležící na zemi. Zároveň je zakázáno narušovat klid a ticho, odhazovat hořící předměty a odhazovat odpadky.

To jistě každý ví, ale ruku na srdce, kdo z nás to ani jednou neporušil. Kdo nikdy nahlas nezavolal na ostatní členy výpravy, nepustil psa na volno nebo nezahrabal za strom papírový kapesníček. Mávnete nad tím rukou, ale jistě si neuvědomujete, jakou pokutu můžete dostat, kdyby vás někdo viděl. Proto vám přinášíme tento přehled, ve kterém se vše dozvíte.

Pro návštěvu lesa platí desatero chování v lese. Každý by se měl v lese a v přírodě obecně chovat tak, jakoby šel k někomu na návštěvu. Desatero lesa zní:

Zákaz vjezdu motorovým vozidlům

Do lesa je přísný zákaz vjezdu všech motorových vozidel, a to i čtyřkolek. Ani parkování na okraji lesa není povoleno, parkovat je možné pouze na vyznačených parkovištích. V opačném případě hrozí pokuta až do výše 5 000 korun. Stejně tak lyžaři, sáňkaři, jezdci na koni nebo cyklisté mají povinnost držet se pouze vyznačených stezek.

Pěšky pouze po vyznačených stezkách

Pokud jdete na houby, samozřejmě se můžete pohybovat i mimo vyznačené stezky, ale pokud se nacházíte v národním parku, je pohyb mimo stezky zakázán. Za porušení řádu národního parku hrozí pokuta do výše 20 000 korun.

Neznečišťujte les

V lese nic neodhazujte a raději si to strčte do kapsy nebo do batohu. Vše, co v lese odhodíte, může způsobit problémy zvěři a rostlinám. Navíc za to hrozí pokuta až 15 000 korun. Raději naopak seberte odpadek, který někdo odhodil před vámi.

Nerozdělávejte oheň a nekuřte

Obzvlášť v suchých obdobích se může oheň nekontrolovatelně a rychle rozšířit a způsobit škody, které jen těžko budete napravovat. Je zakázáno rozdělávat oheň jak v lese, tak 50 metrů od jeho okraje. Oheň lze rozdělávat pouze na vyhrazených tábořištích, kde lze i přespat. V opačném případě hrozí pokuta ve výši 15 000 korun.

Nesbírejte to, co neznáte

Za sběr neznámých plodin sice pokutu nedostanete, ale můžete dostat životní lekci nebo dokonce v přeneseném slova smyslu trest smrti. Splést si jedlý druh houby s jedovatým nebo zaměnit borůvku za vraní oko vás totiž opravdu může stát život. Vše, co dokonale neznáte, nechte raději na původním místě.

Zákaz trhání chráněných rostlin

V lese roste mnoho vzácných rostlin, které jsou státem chráněné a nesmí se sbírat, natož ničit. V opačném případě se jedná o přestupek, za který můžete zaplatit nemalou sumu. Sebrat například hřib královský vás může stát až 50 000 korun.

Nepoškozujte les ani jeho součásti

Nejspíš je všem jasné, že nikdo nemůže napochodovat do lesa a začít tam kopat do rostlin, znečišťovat vodu, ničit turistické značky nebo poškozovat skály. Jenže ono někdy takové poškozování nevypadá zpočátku jako poškozování. Například malé děti často kopou do hub, které jsou nejedlé, trhají květiny a hází je po zemi a tlučou klackem do stromů. Může to vypadat jako klukovina, ale když vás někdo uvidí, může vám uložit pokutu do výše 15 000 korun.

Držte svého psa na vodítku

S pejskem do lesa. Na volno, na pohodu, nikde nikdo, pejsek se krásně proběhne a vy si vyčistíte hlavu. Omyl. Pes se po lese nesmí pohybovat na volno, a to ani v případě, že to nikde není napsáno. To je zkrátka fakt a navíc přestupek, za který můžete během vteřiny přijít až o 30 000 korun.

Zákaz pytlačení

Lovit jakákoliv zvířata jakýmkoliv způsobem je přísně zakázáno. Pokud budete odhaleni při pytlačení v chráněném území, může vás to stát až 100 000 korun. V chráněných oblastech a národních přírodních rezervacích ostatně tato výše platí i pro mnohem méně závažné přestupky.

Nerušte klid lesa

V lese se chovejte ohleduplně, tiše a nerušte zvířata, pro které je les domovem a místem, kde se páří, starají o své potomky nebo odpočívají. Za přestupek hrozí pokuta 5 000 korun.

Zdroj: drevojecesta.cz, dtest.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu