Vyberte ty správné hrnce
Aby pro vás bylo vaření a příprava pokrmů skutečným zážitkem, je třeba mít doma kvalitní nádobí. To musí být nejen krásné a praktické, ale zároveň musí být určeno pro zvolený varný zdroj. Sledováním varných symbolů a piktogramů můžete dnes vařit o něco úsporněji, zdravěji a pohodlněji a hlavně si vybrat to správné nádobí pro varný zdroj, který máte doma.
Symboly jako doporučení
Když půjdete kupovat nádobí, zaměřte se na značky, které určují vhodnost nádobí pro použití na konkrétních varných zdrojích. Podle české i evropské technické normy ČSN EN 14916 existují grafické značky označující, pro který konkrétní varný zdroj je nádobí určeno. Tyto technické normy v České republice vydává Český normalizační institut, norma však není uvedena v žádném zákoně nebo vyhlášce. Je pouze doporučením pro výrobce, nikoliv jejich legislativní povinností. Norma specifikuje grafické značky umístěné na varném nádobí nebo jeho obalu. Zákazník je tak informován o zdrojích tepla, pro které byly výrobky navrženy.
Keramika, litina a smalt
Na chatách a chalupách máme často staré keramické nádobí. Nepřipaluje se a dobře se udržuje. Bez adaptéru není vhodné pro indukční varné desky. Pak jsou tu litinové hrnce, které se rovnoměrně zahřívají a dobře vedou a drží teplo. Jsou těžké, ale díky kovovým úchytům je možné dát je také do trouby, proto jsou velmi oblíbené. Hodí se pro všechny typy spotřebičů. Smaltové nádobí, patří k evergreenům. Je vhodné na všechny typy spotřebičů. Smalt je křehký a při prudkém ochlazení nebo nárazu může praskat a oprýskávat.
Hliník, teflon, sklokeramika, nerez a spol.
Hliníkové nádobí jako takové se nedoporučuje používat ze zdravotních důvodů. Protože ale materiál rovnoměrně rozvádí teplo, používá se s různými vnitřními povrchy, které brání styku potravin s hliníkem, například je to teflon, keramika, moderní kamenné vrstvy a podobně.
Sklokeramické nádobí je určeno hlavně na varné desky ze sklokeramiky či na elektrické plotýnky. Dobře vede teplo, snadno se udržuje, stejně jako varné sklo. Jeho nevýhodou je, že se poměrně lehce připaluje a sklo se z vnějšku zabarví. Na plynový sporák jej používejte pouze s litinovou deskou na rozptýlení plamene.
Teflonové nádobí má také určitá omezení, nesmí se v něm používat kovové náčiní, aby se nepoškodil jeho povrch. Také mu příliš nesvědčí plameny plynové plotýnky ani velký žár. Zapomenout nemůžeme ani na titanové hrnce, které patří ke kvalitním materiálům a na hrnce z nerezu, které jsou rovněž vhodné pro všechny typy sporáků. Pokud nemají magnetické dno, na indukci je použijeme s adaptérem.