Jak se nejlépe zbavit chemie z ovoce a zeleniny? Poradíme vám jednoduchý a levný způsob

Ostatní 17. listopadu 2017 | 16:29 — Anna Novotná
V obchodech vidíte krásně naleštěná jablka, hrušky, melouny i další ovoce či zeleninu. Všechno ovoce vypadá jak čerstvě utržené. Více než polovina ovoce a zeleniny na trhu je chemicky ošetřena. To znamená, že i když citrusy či rajčata omyjete vodou, chemických látek se zcela nezbavíte!
Dalších 6 fotografií v galerii
Pouhé omytí ovoce či zeleniny vodou opravdu nestačí / Shutterstock

Chcete být zdraví, a proto jíte co nejvíce ovoce a zeleniny? Možná tak ale svému tělu spíš ubližujete! Naprostá většina plodin je totiž během pěstování i manipulace v obchodě hojně ošetřována pesticidy, které mají na náš organismus zhoubné účinky. Tyto látky navíc většinou nejsou rozpustné ve vodě, a proto je pouhým omytím neodstraníme.

Mnoho lidí nemá možnost vypěstovat si ve vlastní zahradě ovoce nebo zeleninu, proto jsou nuceni kupovat ji z obchodu. Tam však častokrát najdete potřísněnou zeleninu různými chemikáliemi a v mnoha případech takto potřísněnou zeleninu i jíme, aniž jsme ji pořádně umyli a zbavili ji jedovatých látek. Jak v obchodech vybrat ta nejlepší jablka, se dozvíte v našem článku zde.

Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina

Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny. U těchto druhů byste měli být obzvláště opatrní, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků množství různých pesticidů.

  • jablka
  • jahody
  • hrozny
  • celer
  • broskve
  • špenát
  • sladká paprika
  • dovážené nektarinky
  • okurky
  • cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory

Říká se, že nejvíce vitamínů je ve slupce jablka, hrušky, okurky, cukety a v dalších druzích zeleniny a ovoce, proto je nutné před konzumací jejich povrch důkladně umýt. K tomu, abyste odstranili všechny zdraví škodlivé látky vám pomůže směs octa a mořské soli. 

Co budete potřebovat?

  • ocet
  • mořská sůl
  • voda

Postup je velmi jednoduchý

Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání.
Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa. Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli. 
Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.

Povrch ovoce a zeleniny se také dá umývat citronovou šťávou. Je to sice poměrně účinné, avšak takto umytá zelenina nebo ovoce vydrží kratší dobu než ocet, který se řadí mezi nejlepší konzervanty v potravinářství.

Před škodlivými vlivy pesticidů na naše zdraví začíná varovat stále více vědců a lékařů. Tyto chemické látky totiž narušují funkci hormonů, což může mít za následek vznik celé řady vážných zdravotních komplikací. Mnohaleté hromadění chemikálií v našem těle se nám tak postupně začíná vracet jako bumerang. Buďte proto opatrní a umývejte ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě! Vyplatí se to! Recepty na jednoduché domácí sirupy, naleznete v našem článku zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu