Jak se nejlépe zbavit chemie z ovoce a zeleniny? Poradíme vám jednoduchý a levný způsob
Chcete být zdraví, a proto jíte co nejvíce ovoce a zeleniny? Možná tak ale svému tělu spíš ubližujete! Naprostá většina plodin je totiž během pěstování i manipulace v obchodě hojně ošetřována pesticidy, které mají na náš organismus zhoubné účinky. Tyto látky navíc většinou nejsou rozpustné ve vodě, a proto je pouhým omytím neodstraníme.
Mnoho lidí nemá možnost vypěstovat si ve vlastní zahradě ovoce nebo zeleninu, proto jsou nuceni kupovat ji z obchodu. Tam však častokrát najdete potřísněnou zeleninu různými chemikáliemi a v mnoha případech takto potřísněnou zeleninu i jíme, aniž jsme ji pořádně umyli a zbavili ji jedovatých látek. Jak v obchodech vybrat ta nejlepší jablka, se dozvíte v našem článku zde.
Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina
Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny. U těchto druhů byste měli být obzvláště opatrní, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků množství různých pesticidů.
- jablka
- jahody
- hrozny
- celer
- broskve
- špenát
- sladká paprika
- dovážené nektarinky
- okurky
- cherry rajčata
- dovezený hrášek
- brambory
Říká se, že nejvíce vitamínů je ve slupce jablka, hrušky, okurky, cukety a v dalších druzích zeleniny a ovoce, proto je nutné před konzumací jejich povrch důkladně umýt. K tomu, abyste odstranili všechny zdraví škodlivé látky vám pomůže směs octa a mořské soli.
Co budete potřebovat?
- ocet
- mořská sůl
- voda
Postup je velmi jednoduchý
Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání.
Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa. Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli.
Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.
Povrch ovoce a zeleniny se také dá umývat citronovou šťávou. Je to sice poměrně účinné, avšak takto umytá zelenina nebo ovoce vydrží kratší dobu než ocet, který se řadí mezi nejlepší konzervanty v potravinářství.
Před škodlivými vlivy pesticidů na naše zdraví začíná varovat stále více vědců a lékařů. Tyto chemické látky totiž narušují funkci hormonů, což může mít za následek vznik celé řady vážných zdravotních komplikací. Mnohaleté hromadění chemikálií v našem těle se nám tak postupně začíná vracet jako bumerang. Buďte proto opatrní a umývejte ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě! Vyplatí se to! Recepty na jednoduché domácí sirupy, naleznete v našem článku zde.