Nenahrazujte při pečení vánočního cukroví máslo. Vyrobte si doma jednoduše levnější
Čerstvý chléb namazaný máslem a bylinkami. Kdo by odolal? V dnešní době máme v obchodech k dostání nepřeberné množství všelijakých kostek, které se více či méně podobají máslu. Domácí máslo bude nejen chutnější a kvalitnější, než to kupované, ale navíc bude i levnější!
Máme pro vás jednoduchý návod, jak si vyrobit lahodné domácí máslo
Co budete potřebovat
- alespoň dvě balení smetany, která by měla mít obsah tuku vyšší než 30% (ideálně 33% smetany)
- vysokou nádobou
- mixér či šlehač
Tip: Nejlepší je smetana domácí. Pokud ale nemáte možnost se dostat k pravé čerstvé smetaně od chovatele krav a koupíte dva kelímky v supermarketu, bude stát výsledek za to. Jen byste se měli vyhnout smetanám ošetřeným UHT.
Postup
Šlehačku nalijeme do nádoby a vyšlehejte šlehačku. Doba šlehání se liší použitou smetanou, teplotou a množstvím stabilizátorů. Jakmile vyšleháte hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál. Buď ponorným mixérem nebo silnějšími metlami.
Po dalším šlehání se šlehačka srazí. V této fázi už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky.
Vylučuje se podmáslí, které můžete použít buď na pití, nebo zadělávání chleba. Až bude máslo dost hutné, podmáslí slijte, vyjměte hroudu másla a pod studenou tekoucí vodou ji můžete hníst. Vyloučí se zbytky syrovátky. Čím více syrovátky z másla odstraníte, tím zvýšíte trvanlivost i konzistenci.
Máslo byste měli ještě dvakrát promísit mixérem a opakovat postup s tekoucí vodou.
Máte hotovo. Máslo můžete dát do vhodné krabičky a vložit do lednice nebo hned začerstva namazat na pečivo či se pustit do vánočního cukroví.
Tip: Pokud si domácí máslo oblíbíte a budete ho dělat častěji, můžete ho před uložením do lednice promíchat s bylinkami nebo jemně nasekanými sušenými rajčaty.