Zelená rajčata nevyhazujte. Máme tipy, díky nimž vám krásně dozrají
Rajčata můžete sklízet prakticky od poloviny léta až do prvních mrazíků. Někdy se ale stává, že poslední úroda nestihne dozrát, a nebo se některý keř zlomí ještě dřív, než jsou na něm červené plody. Naštěstí ale existují způsoby, jak lze úrodu zachránit. Je to stejné jako s banány. I ty jsou schopny dozrát, když je utrhnete předčasně.
Plody dolů
Pokud se vám zlomila některá větev s nezralými plody, větvičku nebo špičku keře jednoduše vezmete a zavěste vzhůru nohama. Dá se vzít i celý keřík s kořeny. Předtím ještě odstraňte uschlé nebo poškozené listy a plody. Tenhle způsob trsového sklízení pochází z Itálie. Rajčata na keříku vydrží déle než ta utržená.
S jablkem
Naše babičky to řešily jednoduše. Úrodu rajčat strčily do krabice od bot. K tomu se obvykle přidalo jedno krásně zralé jablíčko. To proto, že obsahuje etylen, který urychluje zrání. Využít můžete také plato od vajec. Co důlek, to rajče. A stejně tak můžete dát rajčata na tácky a vystavit je u okna. I v tomhle případě se k nim přidává buď zralé klasické jablko, nebo dokonale zralé rajče.
Pravidelná kontrola
Rajčata sklízejte pokud možno v celých vijanech nebo alespoň se stopkou. Díky tomu získají po dozrání výraznější chuť i aroma. Odstraňte poškozené plody a ponechte jen ty bez vad. I v malé prasklince se začnou množit houby a plísně, které by znehodnotily všechny plody. Zrající plody je potřeba pravidelně kontrolovat, jestli se některé nekazí. To bezpečně poznáte podle výskytu octomilek. Z račjat si můžete rovněž uchovat semínka pro příští sezonu. O tom, jak na to, jsme psali zde.
Když nechcete čekat
Věděli jste, že zelená rajčata jsou skvělou pochoutkou? Pokud tedy nechcete čekat na jejich dozrávání, můžete si z nich udělat skvělé řízečky.
Potřebujete
- 4 velká zelená rajčata
- 250 g kukuřičné mouky
- 250 g hladké mouky
- kajenský pepř
- 1 zakysaná smetana
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- olej
Postup
Smíchejte kukuřičnou mouku s hladkou a přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je v zakysané smetaně a pak obalte ve směsi. Na rozpáleném oleji je smažte po obou stranách dozlatova.