Zelená rajčata nevyhazujte. Máme tipy, díky nimž vám krásně dozrají

Ostatní 01. srpna 2018 | 10:20 — Šárka Vondráčková
Zlomila se vám pod váhou plodů některá větvička rajčat a zůstaly na něm zelené plody nebo vám je shodil vítr? Určitě je nevyhazujte. Zkuste pár triků, díky nimž vám krásně zčervenají.
Další 3 fotografie v galerii
Ne všechny plody stihnou dozrát včas / Shutterstock

Rajčata můžete sklízet prakticky od poloviny léta až do prvních mrazíků. Někdy se ale stává, že poslední úroda nestihne dozrát, a nebo se některý keř zlomí ještě dřív, než jsou na něm červené plody. Naštěstí ale existují způsoby, jak lze úrodu zachránit. Je to stejné jako s banány. I ty jsou schopny dozrát, když je utrhnete předčasně.

Plody dolů

Pokud se vám zlomila některá větev s nezralými plody, větvičku nebo špičku keře jednoduše vezmete a zavěste vzhůru nohama. Dá se vzít i celý keřík s kořeny. Předtím ještě odstraňte uschlé nebo poškozené listy a plody. Tenhle způsob trsového sklízení pochází z Itálie. Rajčata na keříku vydrží déle než ta utržená.

S jablkem

Naše babičky to řešily jednoduše. Úrodu rajčat strčily do krabice od bot. K tomu se obvykle přidalo jedno krásně zralé jablíčko. To proto, že obsahuje etylen, který urychluje zrání. Využít můžete také plato od vajec. Co důlek, to rajče. A stejně tak můžete dát rajčata na tácky a vystavit je u okna. I v tomhle případě se k nim přidává buď zralé klasické jablko, nebo dokonale zralé rajče.

Pravidelná kontrola

Rajčata sklízejte pokud možno v celých vijanech nebo alespoň se stopkou. Díky tomu získají po dozrání výraznější chuť i aroma. Odstraňte poškozené plody a ponechte jen ty bez vad. I v malé prasklince se začnou množit houby a plísně, které by znehodnotily všechny plody. Zrající plody je potřeba pravidelně kontrolovat, jestli se některé nekazí. To bezpečně poznáte podle výskytu octomilek. Z račjat si můžete rovněž uchovat semínka pro příští sezonu. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Když nechcete čekat

Věděli jste, že zelená rajčata jsou skvělou pochoutkou? Pokud tedy nechcete čekat na jejich dozrávání, můžete si z nich udělat skvělé řízečky.

Potřebujete

  • 4 velká zelená rajčata
  • 250 g kukuřičné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • kajenský pepř
  • 1 zakysaná smetana
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olej

Postup

Smíchejte kukuřičnou mouku s hladkou a přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je v zakysané smetaně a pak obalte ve směsi. Na rozpáleném oleji je smažte po obou stranách dozlatova.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu