Znáte sous-vide? Vyzkoušejte novou metodu vaření i u vás doma

Ostatní 07. března 2019 | 13:55 — Veronika Prášilová
Připravit krásně šťavnatý a dobře propečený steak může být tak trošku umění. Zvláště, pokud máte za cíl ve své kuchyni připravit tuto pochoutku stejně dobře, jako to znáte z návštěvy restaurace.
Další 3 fotografie v galerii
Metoda sous-vide vám doma pomůže uspořádat lukulské hody / Depositphotos

Pokud se vám to zatím příliš nedaří, zkuste to s metodou sous-vide. Poměrně novým stylem vaření, který vyznávají i největší kulinářské hvězdy.

Jde to i doma

Cílem každého kuchaře by mělo být to, aby si jídlo zachovalo co nejvíce původních zdraví prospěšných látek, zelenina měla krásnou barvu a chuť, a maso bylo křehké a s voňavou kůrkou. Jak toho ale dosáhnout v domácím prostředí? Překvapivě jednoduše: díky přípravě pokrmů ve vakuu, nebo-li metodou sous-vide.

Nemusíte utratit majlant

Abyste tuto metodu mohli praktikovat doma, budete potřebovat obyčejnou vakuovačku, potravinářské sáčky určené k vakuování pokrmů a příslušenství či zařízení s možností nastavení přesné teploty vaření. K tomuto vám může posloužit například trouba s digitálním termostatem.

Anebo si klidně můžete pořídit speciální hrnce na sous-vide, avšak pokud nemáte nazbyt pár tisíc, můžete to elegantně vyřešit levnější variantou, a to pořízením takzvané cirkulační hlavice.

Tu ponoříte do libovolného hlubokého hrnce a udělá vám stejnou službu jako specializovaný hrnec na sous-vide, tedy pohlídá přesnou teplotu a čas vaření. Hlavně při cestě do obchodu myslete na to, jaký typ ohřevu používáte, a podle toho také případně nové nádobí volte, ať pak nejste nemile překvapeni. A pak už se můžete směle pustit do vaření.

Jak to funguje

Podstatou této metody je pomalé vaření ve vodní lázni, v níž je maso uloženo ve vakuových sáčcích s kořením, a pomalu prohříváno.

V pokrmu se díky tomu rozkládá kolagen, takže je ve finále na rozdíl třeba od masa dušeného pevné, ale přitom se při krájení krásně odděluje. Neztrácí ani své výživové hodnoty, a je navíc nádherně provoněné kořením.

Jakmile se maso dostatečně provaří, orestuje se ještě na pánvi, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka. Šťáva, která v sáčku zůstala, se pak použije jako základ pro přípravu omáčky. Výsledkem je lahodný a šťavnatý steak, který bude vám i vašim hostům chutnat jako v prvotřídní restauraci.

Tip

To, jak dlouho máte maso prohřívat, a jaká teplota je zrovna pro vámi vybraný druh ta správná, můžete najít na specializovaných serverech věnovaných sous-vide. Existuje již také mnoho kuchařek, které tento přehled nabízejí.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Navzdory koronaviru. Otevření čínských hranic bude mít dopad na celý svět, obávají se experti

Navzdory koronaviru. Otevření čínských hranic bude mít...

Zimní turistika - co si vzít s sebou na zasněženou stezku?

Vydejte se za krásami Třeboňska a ochutnejte místní kuchyni

Luxusní vánoční dárek cestovatelům. Zájem o něj je...

Začíná poslední adventní víkend a Češi berou Polsko...

Lyžování od úsvitu po soumrak

Zavřít reklamu