U nádobí nejde jen o design. Dejte pozor na zdraví škodlivé materiály

Ostatní 02. června 2017 | 09:26 — Anna Novotná
Zdravá příprava potravin není pouze o kvalitních potravinách. Velkou roli hraje i materiál nádobí, v němž potravu připravujeme. Bohužel i v současnosti stále ještě existují na trhu výrobky z materiálů, které jsou zdraví vyloženě škodlivé. Na co si dát pozor?
Nejbezpečnějším materiálem pro hrnce a pánve je ocel. U ostatních musíme být mnohem opatrnější / Shutterstock

Naší pozornosti by při výběru především neměl uniknout materiál, z něhož jsou hrnce a pánve vyrobeny. Velkou roli hraje i teplota, při níž pokrmy vaříme. I špatný způsob použití hrnců může mít škodlivé následky, zejména u teflonového nádobí.

Ať už jsou hrnce vyrobeny z oceli, litiny či hliníku, dno mají všechny z tzv. polytetrafluoroethylenu (PFTE), tedy teflonu. Pokud se poškodí nebo rozpálí na příliš vysokou teplotu (okolo 260°C), začne uvolňovat toxické a pravděpodobně i karcinogenní látky.

Takové nádobí se tudíž hodí pouze pro rychlou kuchyni, rozhodně bychom však na nich neměli připravovat například bifteky, protože se dno snadno přehřeje. K míchání jsou nejvhodnější dřevěné vařečky, kovové nástroje mohou teflon snadno poškrábat. Totéž platí o drátěnce. Jakmile dojde k narušení teflonové vrstvy, neměli bychom nádobí dál vůbec používat.

Vysoké teploty nesnesou ani pánve z pocínované mědi, protože se měď začne tavit a proniká i do pokrmu. Po požití může vyvolat průjem a zvracení a v dlouhodobém měřítku nevratně poškozuje játra. Používáme-li takové nádobí, neměla by teplota přesáhnout 250°C. K jeho umývání jsou nevhodné drsné houby a mycí prostředky v prášku.

Hliníkové nádobí už naštěstí není tak rozšířené jako dřív, protože hliník je toxický pro centrální nervovou soustavu. Nicméně stále je to velmi oblíbený materiál k balení potravin. Pokrmy, které do tzv. alobalu vkládáme, by neměly být příliš kyselé ani slané.

Na vysoké teploty dobře reaguje ocel. Je nejbezpečnějším materiálem, který se skvěle hodí například k přípravě masa a ryb. Při vaření v tomto nádobí můžeme bez problémů používat i kovové nástroje a při mytí se nemusíme bát ani mycích prostředků v prášku.

Totéž platí i pro litinu, přesto bychom u ní měli být opatrnější. Když se hrnec poškodí, mohou se v něm začít hromadit připálené pokrmy, které jsou toxické. Snažit se je seškrabovat je ale to nejhorší, co můžeme udělat. Nádobu tak pouze ještě víc poškrábeme.

Jak se doma pozná kvalita

Pro domácí určení kvality pánve s nepřilnavým povrchem zkuste "mléčný test“. Na nádobí rozpálené asi na 180 °C nalijte mléko, po jeho připálení jej vložte pod tekoucí vodu. Škraloup by se měl sám sloupnout a spláchnout. Pokud ne, asi jste dobře nenakoupili!

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu