Potěšte svého muže a připravte mu šťavnaté vepřové koleno na černém pivu podle receptu šéfkuchaře Pohlreicha

Recepty 28. února 2022 | 13:14 — Zuzana Procházková
Pečené koleno je typickým pořádným chlapským jídlem, které se svojí velikostí zasytí i ten největší žaludek. Jestliže chcete svého muže překvapit a připravit mu koleno doma, inspirujte se tímto receptem podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jeho šťavnatému voňavému kolenu na pivě podlehne každý.
Další 3 fotografie v galerii
Na šťavnatém a křehkém vepřovém koleni si pochutná každý muž / Depositphotos

Pečené vepřové koleno je tradičním jídlem v Bavorsku, kde se nejčastěji servíruje s červeným zelím a bramborovými knedlíky. V našich končinách je vepřové koleno stejně tak populární a na stálém jídelním lístku jej nabízí kdejaká restaurace či hospoda. Udělat dokonale šťavnaté vepřové koleno však není úplně jednoduché a už rozhodně ne rychlé. Koleno se totiž v první řadě předvaří, teprve poté se griluje či peče do křupava.

Čerstvost je základ

Výběr samotného kolena je stěžejní úkol a snažte se vždy kupovat kolena čerstvá od řezníka. Čerstvost kolena poznáte tak, že je maso pružné, a po zatlačení se ihned vrací do původní podoby. Stejně tak by mělo koleno mít pěkně bílou kůži a barvu masa tmavější, než je tomu u jiného vepřového masa, tedy například kotlety či kýty.

Přední a zadní koleno

Co se týká typu kolena, tak máte na výběr z předního či zadního kolena. Jestliže byste raději chtěli libovější maso, pak je vhodnější zakoupit koleno přední. Naopak pokud toužíte po více mastném, křehčím a šťavnatějším mase, pak jednoznačně kupte to zadní.

Suroviny na recept podle Pohlreicha

Na vepřové kolena na pivě podle Zdeňka Pohlreicha si připravte následující suroviny.

  • vepřové koleno
  • šest kusů brambor
  • láhev piva
  • mrkev
  • cibuli
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • špetka mleté sladké papriky
  • hrst petrželky na ozdobení

Postup přípravy

Nejprve je potřeba koleno předvařit. Vezměte koleno a důkladně ho očistěte, abyste je zbavili případných chlupů a štětin. Do hrnce přidejte oloupané brambory, oloupanou mrkev, cibuli a bobkový list. Vařte do měkka, což tvrdá zhruba hodinu. Brambory vyjměte zhruba po 20 minutách, jakmile budou uvařené.

Mezitím si připravte marinádu. To uděláte tak, že spojíte hnědý cukr, rajský protlak, med a sladkou papriku. Po uvaření koleno přendejte do hlubokého pekáče, přelijte vzniklým vývarem, bohatě potřete marinádou a podlijte pivem. Dejte do trouby na 190 stupňů Celsia a nechte péct zhruba půl hodiny, dokud pěkně nezezlátne. Během pečení koleno pravidelně potírejte marinádou.

Brambory, které jste uvařili spolu s kolenem, dejte na plech, pokapte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě s polu s kolenem posledních 10 minut. Jakmile bude koleno dopečené, servírujte na talíři přelité marinádou s brambory. Vše ozdobte petrželkou a podávejte s pivem. Dobrou chuť. Dále čtěte: Recept na ty nejlepší koblihy, které jsou lehké jako vánek. Připravit je zvládne každý.

Zdroj: jidlo.cz, vareni.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu