Vyrobte si likéry a tinktury staré stovky let. Odhání chmury i neduhy
Z bylinek se vyráběly tinktury i víno, některé plody se jednoduše nakládaly do čistého alkoholu. Stejně jako dnes ale platilo, že alkohol je prospěšný v malých dávkách. Které z následujících receptur dáte přednost, záleží na dostupnosti bylinek a vaší preferenci.
Anýzovka
• 10 dkg anýzu
• ½ litru alkoholu (voda, slivovice, jiná pálenka)
• 30 dkg cukru
Bylinku zalijeme polovinou alkoholu a necháme alespoň měsíc vyluhovat. Scedíme a naložený anýz zalijeme další čtvrtinou pálenky. Luhujeme následujících čtrnáct dní. Poté znovu přecedíme a smícháme se zbytkem alkoholu a cukrem. Ten rozvaříme v trošce vody. Necháme v klidu uležet. Pokud bude zakalená, nic se neděje. Na chuti ani léčivých účincích jí to nijak neubere.
Borůvky v alkoholu
Borůvky nasypeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme alkoholem a necháme tři měsíce luhovat. Vůbec nevadí, pokud bude pohár v teple. Naložené borůvky podávané v malých dávkách mohou být i léčivem v případě začínající chřipky. Zázraky dokáže i česnekový sirup. Jak si jej vyrobit si můžete přečíst zde.
Tinktura z dobromysli
Ve vodce nebo slivovici macerujeme dva týdny na slunci větvičky čerstvé dobromysli, než se tekutina zbarví do červenohněda. Přecedíme a máme hotovo. Pokud chceme nabízet tinkturu jako dárek, vložíme do ní ještě celou kvetoucí větvičku. Tinktura je dobrá pro všechny, kterým se špatně usíná.
Kmínka
• ½ litru alkoholu (vodka, slivovice)
• 1 dl vody
• 5 dkg kmínu
• 5 dkg cukru, případně 2 lžíce medu
• lžička anýzu nebo kousek citronové kúry
Kmín, anýz a případně i kousek citronové kúry pořádně rozvaříme ve vodě. Téměř hnědý roztok procedíme a provaříme v něm sladidlo. Necháme vychladnout a zalijeme alkoholem. Kmínka se musí alespoň dva týdny nechat rozležet. Pomůže při bolestech břicha, ale podávat ji lze kdykoliv.
Malinové víno
Vylisujeme šťávu z malin a povaříme stejným způsobem jako na marmeládu. Na 10 litrů malinové šťávy a výtlačků připadne asi 1,5 kg cukru. Kvasit necháme na teplém místě minimálně šest týdnů. Malinové víno má lahodnou chuť.
Meduňkové víno
V dobrém víně necháme asi měsíc macerovat listy meduňky, šalvěje a větvičku pelyňku. Popíjíme zvolna. Meduňkové víno se za starých časů doporučovalo na padoucnici.
Ostružinové víno
• 2 kg ostružin
• 8 litrů vody
• 2 kg cukru
Rozmačkané ostružiny zalijeme vodou a necháme v teple kvasit. Tmavou šťávu přecedíme a můžeme ještě jednou přelít vodou a nechat luhovat. Část šťávy ale odlijeme, rozvaříme v ní cukr a jakmile vychladne, smícháme se šťávou. Kvasíme v demižonu překrytém ze začátku jen gázou až do úplného vyčištění. Necháme uležet i stočené do lahví.
Pampeliškové víno
• 1 kg pampeliškových květů
• 4 a ½ litru vody
• 1 kg cukru
• 1 a ½ dkg kyseliny citronové
• citron, pomeranč
• ½ lžičky mletého zázvoru
• hrozinky, datle, fíky
Květy spaříme vodou a necháme přikryté den luhovat. Přecedíme, pořádně vymačkáme a ve skoro černém výluhu rozvaříme cukr. Projít varem necháme i citron s pomerančem, rozinky, datlemi a fíky. Vychladlé scedíme a přelijeme do demižonu a necháme asi šest týdnů kvasit. Vykvašené stočíme do lahví a necháme znovu nějakou dobu uležet. V případě bylinek a alkoholu většinou platí, že čím starší, tím lepší. Pampeliškové víno údajně pomáhá starším mužům, které opouští mužská síla.
Pelyňková tinktura
Lístky pelyňku natrháme a ve sklenici zalijeme akoholem. Marinujeme asi dva týdny, scedíme a užíváme po kapkách! Roztok je velice hořký. Užívá se proto také někdy na kostce cukru. Pozn.: Podobnou tinkturu lze vyrobit i ze šalvěje nebo třezalky.
Řepíčkové víno
10 gramů řepíčkového listí vložíme do litru červeného vína a necháme pořádně uležet. Zdravé je vypít asi ½ dcl denně.