Jak se nyní postarat o rybíz a maliník, aby napřesrok tyto ovocné keře plodily více než dříve. Nejdůležitějším krokem je správné ostříhání

Zahrada 18. srpna 2022 | 08:01 — Zuzana Procházková
Kdo by si nepochutnal na slaďoučkých malinách a lahodném rybízu. Po sklizni posledních plodů se však mnozí domnívají, že se o ně nemusí až do jara starat. To je však velká chyba. Právě po jejich odplození přichází na řadu zcela zásadní péče, jež podpoří jejich plodnost příští rok.
Další 3 fotografie v galerii
Po sklizni malin a rybízu přichází na řadu zásadní krok, jejich prořezání / Shutterstock

Keře maliníku a rybízu patří bezpochyby na našich zahradách k těm nejčastěji pěstovaným. Tak jako tomu je se všemi rostlinami, i o rybíz a maliny je nutné se starat náležitě po celý rok. Rozhodně to tedy nekončí sběrem poslední maliny či kuličky rybízu. Právě po finálním odplození těchto keřů přichází na řadu zcela zásadní kroky, které definují jejich prosperitu na příští rok. Pakliže je vynecháte, s velkou pravděpodobností se napřesrok dočkáte velmi chudé sklizně.

Obecně lze říci, že péče o maliník a rybíz je v mnoha aspektech stejná. Nejdůležitějšími kroky je pochopitelně správné ostříhání, dále odstranění plevele, přihnojení ideálně uleželým kompostem, dostatečná závlaha, zkypření půdy, a v poslední řadě ochrana před mrazy. Na vše se podíváme detailně.

Řez maliníku po odplození

Správné prořezání maliníku po odplození je jedním z nejdůležitější kroků vůbec. Specialista na zahradnictví Jan Zahradník pro Magazinplus.cz vysvětlil, jak správně postupovat. „Spolehlivou nápovědou k tomu, co máte odstřihnout, je barva výhonků. Po tom, co sklidíte poslední maliny, odstřihněte všechny výhony, které mají tmavší barvu. Stejně tak odstraňte všechny uschlé, napadené nebo slabé výhony. Ty by totiž maliník zbytečně vysilovaly. Ve výsledku bystě měli na maliníku před zimou ponechat pouze ty nejsilnější výhony, přičemž by hustota větví neměla přesáhnout zhruba dvacet výhonů na metr čtvereční.“

Řez keříkového rybízu

Co se týká řezu rybízu, tak zde je to jinak. Záleží totiž na tom, jakého je rybíz tvaru. Od toho se poté odvíjí jak celková péče, tak zastřihávání samotné, jež je nutné stihnout před zimou. Pakliže máte na zahradě keřový rybíz, tak jeho výhodou je vyšší odolnost vůči větru a také delší životnost. Problémem však bývá to, že je náročný na prostor, neboť se může hodně rozrůst. Jan Zahradník radí, abyste „při zastřihání keříkového rybízu dbali na to, že na jednom keři zůstane zhruba deset větví. Jelikož keřový rybíz plodí nejvíce na dvouletých a tříletých větvích, tak starší odstřihněte, a to úplně od země. Jednoleté výhony nijak nezkracujte.“

Řez stromového rybízu

Pokud pěstujete na své zahradě rybíz stromkový, tak jistě víte, že je jednou z jeho hlavních výhod nenáročnost na prostor. Hodí se proto do menších zahrad. Pokud však korunu nebudete zastříhávat a rozroste se, tak bude mít rybíz ve větru problém a může se polámat. Stejně tak životnost je nižší než u keřovitého rybízu. Při zastřihávání stromkového rybízu zkraťte všechny větve zhruba o třetinu. Dále větve, které jsou zdravé a suché odstraňte zcela. V koruně by mělo být ve výsledku osm až 10 větví. Nakonec po sklizni důkladně zkontrolujte, zda opora stromu pevně drží.

Další důležitá péče o rybíz a maliník před zimou

Zastřihávání maliníku a rybízu po odplození však není jediná péče, kterou musíte před zimou stihnout. Co dalšího je velmi důležité? K rybízu i maliníku nezapomeňte během pozdního léta a podzimu pravidelně přidávat hnojivo s obsahem draslíku a fosforu. Alternativou může být také dřevěné uhlí, to je skvělým výživným hnojivem. Stejně tak je potřeba během tohoto období keře pravidelně zalévat, a to až do zimy. Nakonec, před začátkem zimy rostliny zalijte a kořeny dostatečně přikryjte mulčovací kůrou nebo slámou. Tak je ochráníte před krutými mrazy. Dále čtěte: Když nerostou a nedozrávají okurky, přidejte k nim osvědčené hnojivo z amoniaku, které zrychlí jejich vývoj.

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu