Recept na luxusně vláčný čokoládový dezert, který se rozplývá na jazyku!
Dýně neboli tykev patří mezi podzimní zeleninu, která má široké uplatnění v kuchyni a také velmi pozitivně působí na naše zdraví. Existuje několik různých druhů dýní, ale oranžová dýně Hokkaido vyniká od ostatních svou chutí, konzistencí a hlavně se nemusí loupat.
Dýně Hokkaido obsahuje značné množství vlákniny a je tak pomocníkem při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích či zvýšeném krevním tlaku.
A co budeme na tento výborný koláč potřebovat?
Ingredience
400 g dýně nebo 400 g muškátové tykve - oloupané a nakrájené na kousky
100 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
150 g mletých mandlí
1 lžička skořice
50 g čokoládového proteinového prášku (Koupíte i v DM drogerii nebo ve větších supermarketech)
25 g kvalitního neslazeného kakaa
1 ½ lžičky prášku do pečiva
8 lžic agávového sirupu nebo medu
1 lžička vanilkové extraktu
3 střední vejce
Postup
Předehřejte si troubu na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
Vložte kousky dýně s trochou vody do horkuzdorné mísy a nechte ohřívat v mikrovlnce po dobu 8 minut na nejvyšší výkon.
Vyndejte mísu z mikrovlnky, vylijte přebytečnou vodu ze směsi. Vraťte zpět a ohřívejte další 3 minutky, pokud není dýně dostatečně měkká. Nechte lehce zchladnout. Mixujte dokud není dýně jemná.
Smíchejte skořici, mandle, prášek do pečiva a proteinový prášek v míse. V jiné míse vyšlehejte vajíčka, med a vanilkový extrakt. Mixujte dokud nebude vzniklá směs světle žlutá.
Čokoládu si nalámejte na malé kousky a přidejte do teplého dýňového pyré. Promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté přidejte vaječnou směs a šlehejte, dokud nebude nadýchaná. Poté přidejte suché ingredience a promíchejte.
Nalijte těsto do formy a pečte 30 až 35 minut. Těsto můžete zkoušet špejlí. Píchejte doprostřed koláče dokud se těsto nepřestane lepit a špejle nebude čistá.
Nechte dort trochu vychladnout a pak můžete dozdobit dle chuti.