Recept na luxusně vláčný čokoládový dezert, který se rozplývá na jazyku!

Recepty 09. dubna 2017 | 06:02 — Anna Novotná
Tento koláč je plný bílkovin, bez mouky, obsahuje 70% čokoládu a je krásně vláčný díky dýni. Příprava nezabere příliš času a výsledek stojí opravdu za to!
Další 1 fotografie v galerii
Čokoládový dort je díky hlavní složce - dýni - krásně vláčný / Shutterstock

Dýně neboli tykev patří mezi podzimní zeleninu, která má široké uplatnění v kuchyni a také velmi pozitivně působí na naše zdraví. Existuje několik různých druhů dýní, ale oranžová dýně Hokkaido vyniká od ostatních svou chutí, konzistencí a hlavně se nemusí loupat.

Dýně Hokkaido obsahuje značné množství vlákniny a je tak pomocníkem při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích či zvýšeném krevním tlaku.

A co budeme na tento výborný koláč potřebovat?

Ingredience

400 g dýně nebo 400 g muškátové tykve - oloupané a nakrájené na kousky
100 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
150 g mletých mandlí
1 lžička skořice
50 g čokoládového proteinového prášku (Koupíte i v DM drogerii nebo ve větších supermarketech)
25 g kvalitního neslazeného kakaa
1 ½ lžičky prášku do pečiva
8 lžic agávového sirupu nebo medu
1 lžička vanilkové extraktu
3 střední vejce

Postup

Předehřejte si troubu na 160 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem.
Vložte kousky dýně s trochou vody do horkuzdorné mísy a nechte ohřívat v mikrovlnce po dobu 8 minut na nejvyšší výkon.

Vyndejte mísu z mikrovlnky, vylijte přebytečnou vodu ze směsi. Vraťte zpět a ohřívejte další 3 minutky, pokud není dýně dostatečně měkká. Nechte lehce zchladnout. Mixujte dokud není dýně jemná.

Smíchejte skořici, mandle, prášek do pečiva a proteinový prášek v míse. V jiné míse vyšlehejte vajíčka, med a vanilkový extrakt. Mixujte dokud nebude vzniklá směs světle žlutá.

Čokoládu si nalámejte na malé kousky a přidejte do teplého dýňového pyré. Promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté přidejte vaječnou směs a šlehejte, dokud nebude nadýchaná. Poté přidejte suché ingredience a promíchejte.

Nalijte těsto do formy a pečte 30 až 35 minut. Těsto můžete zkoušet špejlí. Píchejte doprostřed koláče dokud se těsto nepřestane lepit a špejle nebude čistá.

Nechte dort trochu vychladnout a pak můžete dozdobit dle chuti.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu