Chléb nemusíme mazat jen máslem! Upečte cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Ingredience na koláč:
- Listové těsto
- 400 g cibule
- 50 g slaniny
- Špetka mletého kmínu
- 2 vejce
- 1 smetana ke šlehání
- Muškátový oříšek
- Olej
- Sůl, pepř
Ingredience na drobenku:
- 3 plátky chleba
- 2 plátky slaniny
- 1 stroužek česneku
- Sůl, pepř
- 20 g másla
- Hladkolistá petržel
Postup:
1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečícím papírem.
2. Do pečícího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180°C asi 15 min.
3. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.
4. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje.
5. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.
6. Z předpečeného těsta sejměte pečící papír s fazolemi.
7. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta.
8. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete.
9. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče.
10. Na závěr koláč pokryte drobenkou a pečte na 180°C asi 30 min, nebo dozlatova.