Tmavá, bílá, nebo dvojbarevná? Připravte si skvělou domácí čokoládu
Příprava čokolády není nic složitého. Nepotřebujete žádné přístroje, speciální ingredience, ani příliš času. Jen chuť zaexperimentovat si a zkusit v kuchyni zase něco nového.
Bílá čokoláda
Pro přípravu skvělé bílé domácí čokolády budete potřebovat tyto ingredience:
- 200 g moučkového cukru
- 100 g sušeného plnotučného mléka
- 250 g ztuženého rostlinného tuku
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudingu
Postup přípravy čokolády
Ve vodní lázni pomalu za stálého míchání ohříváme všechny suroviny kromě pudingu, dokud nevytvoří hladkou hmotu. Dávejte pozor, aby se vám do ní nedostala voda z lázně, aby se čokoláda nesrazila. Jak je známo, i sladkou chuť zvýrazňuje sůl, proto do směsi můžete přidat pár zrnek. Nakonec důkladně vmíchejte puding. Čokoládu nalijte do formiček, které předtím propláchněte studenou vodou. Po ztuhnutí čokoládu opatrně vyklopte. Pokud by to nešlo, dejte formičky na pár minut do mrazáku. Tento problém vám odpadne, jestliže použijete formičky papírové.
Ochuťte a dozdobte dle fantazie
Před naléváním čokolády do forem do ní můžete samozřejmě přidat cokoliv dle chuťových preferencí vás a vašich blízkých. Nabízejí se nasekané mandle či jiné ořechy, kandované ovoce, mletá skořice, ve vodě (pro dospělé klidně v rumu) namočené a okapané rozinky nebo pro odvážné klidně špetka chilli vloček.
S chutí můžete různě experimentovat. Zkuste třeba do čokolády vmíchat kapku kokosové, mandlové nebo jiné tresti a uvidíte, jak čokoláda dostane nový šmrnc. A k ní si můžete připravit voňavý domácí pečený čaj. Recept naleznete zde.
Tmavá čokoláda
Postup přípravy tmavé čokolády je stejný jako v předchozím případě, jen ingredience se mírně liší. Tentokrát budete potřebovat:
- 250 g práškového cukru
- 200 g ztuženého tuku
- 120 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce vanilkového pudingu
Pokud byste připravovali obě čokolády zároveň, můžete zkusit při nalévání do formiček udělat dvojbarevnou čokoládu. Směsi nalévejte velkými lžícemi nebo vhodnými naběračkami zároveň. Nebo udělejte vrstvu jedné a pak druhé čokolády. I kdyby to nakonec nevyšlo podle představ, jedno je jisté, výsledek bude vždy zaručeně sladký a mlsně lahodný.