Pizza šneci z listového těsta na sto způsobů. Pokaždé originální, rychle hotoví a vždy mňamózní

Recepty 31. prosince 2018 | 11:40 — Veronika Prášilová
Mít v mrazáku do zásoby listové těsto se vždy vyplatí. Pokud se vám třeba ohlásí nečekaná návštěva nebo dochází pochutiny na párty, těsto rozmrazíte v mikrovlnce či povolíte v troubě a za chvíli vykouzlíte skvělé jednohubky prakticky jen z toho, co najdete v lednici, mrazáku či spíži.
Další 3 fotografie v galerii
Pizza šneci chutnají skvěle s dipem, ale i samotní / Internet

Listové těsto si samozřejmě můžete připravit i doma, ale upřímně, komu by se s ním chtělo dělat, když si v obchodě můžete koupit buď těsto v celku, nebo již rozválené a srolované přímo na pečicím papíře, s nímž se pracuje jedna báseň.

Základní recept je velmi jednoduchý

Než se pustíte do přípravy šneků, rozehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Na základní, nejjednodušší šnečí jednohubky budete potřebovat:

  • listové těsto
  • šunku nebo tvrdý salám
  • plátkový nebo nastrouhaný sýr
  • kečup nebo rajský protlak
  • koření na pizzu, česnek, oregano, kmín aj. dle chuti
  • vejce na potření

Pokud máte těsto již rozválené na pečicím papíře, tak si jej rozložte na plech, jinak těsto rozválejte stejně, jako byste chtěli péct štrůdl. Z půlkilového balení připravíte dvě nohavice. Těsto rovnoměrně potřete kečupem a celé poklaďte plátky šunky či salámu a sýra. Pokud máte jen sýr v celku, nevadí, nastrouhejte jej. Přidat můžete i utřený česnek a dochutit kořením na pizzu, oreganem nebo jiným kořením dle chuti.

Chutnají zatepla i vychladlí

Těsto srolujte do rolády, kterou nakrájíte asi na centimetrové plátky. Pokud by vám krájení nešlo hladce, zkuste dát roládu na chvíli do mrazáku. Jednotlivé šneky rozložte na pečicí papír a potřete rozšlehaným vejcem. Před vložením do trouby ještě můžete šneky posypat celým kmínem a hrubozrnnou solí. Pečte asi 15 - 20 minut dozlatova. Podávat můžete buďto teplé nebo vychladlé.

Variace chutí podle toho, co máte doma

Výše popisujeme naprosto základní recept na pizza šneky, který můžete libovolně variovat podle toho, co najdete v lednici, mrazáku či spíži. Plátkový tvrdý sýr můžete nahradit nivou nebo plátky hermelínu. Uzeniny můžete obměnit kousky masa od oběda (kuřecí, vepřové, uzené, mleté, ryby aj.), ke kterým můžete přidat proužky cibule, papriky, kukuřici či hrášek (mražené nebo z plechovky), olivy, špenát a další. 

Takoví pizza šneci jsou hotoví raz dva, zasytí a chutnají velkým i malým strávníkům. A už pomalu plánujte novoroční menu, ve kterém by neměla chybět čočka a naopak byste se měli vyhnout jistým masům. Jakým a proč se dozvíte zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu