Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu

Recepty 05. listopadu 2019 | 18:01 — Šárka Vondráčková
Rakytník je pro svou nenáročnost velmi oblíbený keř, který je využíván hlavně pro vitamíny obsažené v dužině jeho plodů.
Další 3 fotografie v galerii
Z čerstvých plodů rakytníku si můžete připravit chutný a zdravý čaj, který by se měl popíjet vlažný / Deposiphotos

Plody rakytníku jsou stále oblíbenější pro svůj vysoký obsah vitaminu C, díky kterému pomáhají při oslabeném organismu a dokáží vás posilnit v období chřipek a nachlazení. Využít je ale můžete i v boji proti infekcím a stresu, navíc významně podpoří váš imunitní systém. 

Zpracování plodů se dělá jak z čerstvých, tak ze zmražených bobulek rakytníku, které se musejí nejprve rozdrtit a poté přecedit. Zbytky drtě (slupky a semena) nevyhazujte - po vysušení se dají uchovat pro zpracování na rakytníkový olej.

Šťáva z rakytníku

Kyselou rakytníkovou šťávou lze výborně dochutit plané typy ovoce či zeleniny. Čerstvě otrhané plody omyjte, rozmixujte a šťávu z nich vylisujte – k tomu budete potřebovat cedník, sítko nebo čisté plátýnko. Šťávu uchovávejte v lednici a podle chuti ji můžete před podáváním přisladit – cukrem nebo medem.

Rakytníkový med

Rakytníkový med se používá jako přírodní lék na onemocnění zažívacího traktu, nejčastěji na zánětlivá a vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku, nebo na zánětlivé onemocnění střev (celiakie, Crohnowa choroba, ulcerózní kolitida).

Potřebujete:

  • 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy
  • 3 dl kvalitního tekutého medu

Postup:

Obě přísady smícháte dohromady, vzniklý med nalijete do sklenice, dobře uzavřete. Skladujte jej v chladu a temnu. Užívejte 1x denně 1 čajovou lžičku.

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej můžete užívat denně po 1 čajové lžičce. Při zevním využití se využívá k ošetřování ran, popálenin, omrzlin, opruzenin, kožních neduhů nebo jen tak k vyživení pokožky.

Potřebujete:

  • 2 lžíce drcených sušených bobulek rakytníku
  • 0,5 litru oleje (nejlépe olivový)
  • 1 lžíci lihu

Postup:

Nadrcené bobule rakytníku zalijte olejem a nechte 14 dní louhovat. Denně je třeba olej promíchat, aby se uvolily léčivé látky. Poté přecedíte a do hotového oleje přimícháte líh.

Rakytníková marmeláda

Pokud by vám rakytníková marmeláda připadala příliš kyselá, můžete přidat více cukru, nebo kombinovat rakytník s nějakým sladším ovocem.

Potřebujete:

  • 1 200 g rakytníku
  • 1 ks želírovací prostředku
  • 1 kg cukr

Postup:

Marmeláda vyžaduje již trochu zručnosti. Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili peciček a slupek.

Šťávu zahřejte, vmíchejte želírovací prostředek s cukrem a když se rozpustí, nechte směs probublat alespoň 3 minuty. Sesbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu, a dejte ji stranou. Tuhost marmelády ověříte tím, že kápnete lžičku směsi na vychlazený talířek, když směs ztuhne, můžete plnit do sklenic. Dále čtěte: Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tým českých vědců úspěšně otestoval novou metodu ošetření mateřského mléka, která odstraní nebezpečné bakterie, aniž by došlo ke ztrátě cenných bioaktivních látek

Rádi si posedíte večer na zahradě? Zasaďte si květiny,...

Nepropásněte bezovou sezonu. Léčivý poklad z přírody vám...

Letničky, které nepřestanou kvést: Tipy a inspirace na...

Rozhodujete se, jakého psa si pořídit? Přehled psích plemen...

Dopřejte dracéně nyní správnou péči, díky které celý...

Co s vařenými vejci po Velikonocích? Připravte z nich chutné...

Zavřít reklamu