Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu
Plody rakytníku jsou stále oblíbenější pro svůj vysoký obsah vitaminu C, díky kterému pomáhají při oslabeném organismu a dokáží vás posilnit v období chřipek a nachlazení. Využít je ale můžete i v boji proti infekcím a stresu, navíc významně podpoří váš imunitní systém.
Zpracování plodů se dělá jak z čerstvých, tak ze zmražených bobulek rakytníku, které se musejí nejprve rozdrtit a poté přecedit. Zbytky drtě (slupky a semena) nevyhazujte - po vysušení se dají uchovat pro zpracování na rakytníkový olej.
Šťáva z rakytníku
Kyselou rakytníkovou šťávou lze výborně dochutit plané typy ovoce či zeleniny. Čerstvě otrhané plody omyjte, rozmixujte a šťávu z nich vylisujte – k tomu budete potřebovat cedník, sítko nebo čisté plátýnko. Šťávu uchovávejte v lednici a podle chuti ji můžete před podáváním přisladit – cukrem nebo medem.
Rakytníkový med
Rakytníkový med se používá jako přírodní lék na onemocnění zažívacího traktu, nejčastěji na zánětlivá a vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku, nebo na zánětlivé onemocnění střev (celiakie, Crohnowa choroba, ulcerózní kolitida).
Potřebujete:
- 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy
- 3 dl kvalitního tekutého medu
Postup:
Obě přísady smícháte dohromady, vzniklý med nalijete do sklenice, dobře uzavřete. Skladujte jej v chladu a temnu. Užívejte 1x denně 1 čajovou lžičku.
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej můžete užívat denně po 1 čajové lžičce. Při zevním využití se využívá k ošetřování ran, popálenin, omrzlin, opruzenin, kožních neduhů nebo jen tak k vyživení pokožky.
Potřebujete:
- 2 lžíce drcených sušených bobulek rakytníku
- 0,5 litru oleje (nejlépe olivový)
- 1 lžíci lihu
Postup:
Nadrcené bobule rakytníku zalijte olejem a nechte 14 dní louhovat. Denně je třeba olej promíchat, aby se uvolily léčivé látky. Poté přecedíte a do hotového oleje přimícháte líh.
Rakytníková marmeláda
Pokud by vám rakytníková marmeláda připadala příliš kyselá, můžete přidat více cukru, nebo kombinovat rakytník s nějakým sladším ovocem.
Potřebujete:
- 1 200 g rakytníku
- 1 ks želírovací prostředku
- 1 kg cukr
Postup:
Marmeláda vyžaduje již trochu zručnosti. Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a rozmixujte tyčovým mixérem. Směs propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili peciček a slupek.
Šťávu zahřejte, vmíchejte želírovací prostředek s cukrem a když se rozpustí, nechte směs probublat alespoň 3 minuty. Sesbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu, a dejte ji stranou. Tuhost marmelády ověříte tím, že kápnete lžičku směsi na vychlazený talířek, když směs ztuhne, můžete plnit do sklenic. Dále čtěte: Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu.