Jarní hnojení má zcela jiná pravidla než podzimní. Pozor, ať si nespálíte úrodu

Zahrada 13. února 2020 | 08:36 — Helena Malá
Už brzy se začnou zahrady probouzet k životu a lidé budou mimo jiné řešit, jak rostlinám pomoci. Jednou z možností je jarní hnojení. Dejte si ale pozor, má zcela jiná pravidla než hnojení podzimní.
Další 3 fotografie v galerii
Díky hnojivu bude vaše zahrada lépe prospívat / Depositphotos

Na podzim dělá rostlinám dobře pomalu působící hnojiva, ideálně organického původu. Jarní půda ale žádá něco zcela jiného, a to rychle působící hnojiva bohatá na dusík. Podle odborníků je třeba pečlivě promyslet, čím zeleň na jaře pohnojit. Některé typy hnojiv mohou totiž vaši úrodu i zcela zničit.

Připravené záhony

Než se vůbec pustíte do hnojení, musíte mít řádně připravené záhony. Pokud jste na podzim půdu hluboce zryli, je vše v pořádku. Pokud jste to ale nestihli, musíte to napravit. Záhony zryjte co nejdříve, a to užšími záběry a ideálně rycími vidlemi, abyste v půdě udrželi vodu.

Hned po zrytí záhony uhrabte železnými hráběmi, aby zůstaly nakypřené. Stejně postupujte během sezony, když sklidíte jednu plodinu a chystáte se vysadit novou. V takovém případě ale půdu ještě před zrytím zalijte.

Organická, nebo minerální hnojiva?

Zahrádkáři mezi sebou často vedou spory, jedna strana protěžuje organická hnojiva (hnůj či kompost), druhá zase minerální, tedy průmyslově vyráběná. Pravda je taková, že nejideálnější je používat oba typy hnojiv.

Každý typ hnojiva je prospěšný trochu jinak. Organická hnojiva půdu obohacují a přispívají k tvorbě humusu. Bez nich by se zemina rychle vyčerpala. Na druhou stranu minerální hnojiva půdě dodávají látky, které nejvíce postrádá – zejména dusík, fosfor a draslík. Bez minerálních hnojiv by vaše půda brzy tzv. vyhladověla.

Pro jaké hnojivo kdy sáhnout

Hlavní sezonou pro hnojení je podzim, kdy vaší půdě nejvíce prospěje pomalu působící organické hnojivo – například čerstvá chlévská mrva. Ta se během zimy v půdě rozloží a do jara ji obohatí o důležité látky. Během zimy vám přijde vhod také močůvka, kterou lejte na sníh. Z minerálních hnojiv jsou na podzim vhodná ta s vyšším obsahem draslíku a fosforu.

Naopak na jaře používejte vždy rychle působící hnojiva. Chlévská mrva nebo jakýkoliv čerstvý hnůj je nevhodný, protože by vaše rostliny mohl spálit. Pokud chcete využít organická hnojiva, zapravte do půdy například dobře odleželý koňský hnůj, který je bohatý na dusík. Vhodnou alternativou jsou organická hnojiva ve formě fermentovaných granulí.

Z minerálních hnojiv jsou pak vhodná ta s vysokým obsahem dusíku, protože dusík je látka, která podporuje růst rostlin. Vhod vám na jaře přijdou také krystalická hnojiva s příznačným označením START, která nastartují růst rostlin. O tom, jak vytvořit přírodní hnojivo z domácích a zahradních zbytků, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu