Pěstování oblíbené dýně Hokkaido

Zahrada 25. února 2020 | 11:51 — Anna Novotná
Dýní existuje celá řada druhů. Naštěstí už dávno pominula obliba klasických dýní imitujících ananas. Favoritem pro pěstování a konzumaci je určitě Hokkaido.
Další 2 fotografie v galerii
Hokkaido výborně chutná / Depositphotos

Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude možná překvapen, jaké výborné a levné pokrmy lze z dýně Hokaido připravit. A ty nejlepší pochoutky si připravíte z vlastní dýně.

Výsev

Dýně Hokkaido se do záhonů vysévá na konci dubna nebo lépe v květnu. Semínka potřebují asi třícentimetrovou hloubku. Daří se jí lépe v teplých oblastech. Pokud vám nevadí vyšší náklady, kupte si v průběhu května sazenice. Nebo si ještě nyní nasaďte semínka do kelímků doma. Za pár týdnů budete mít sazenice připravené.

Stanoviště

Dýně potřebuje půdu bohatou na živiny. Hnojení chlévskou mrvou případně jinými vhodnými hnojivy je výhodou. Nutná je pravidelná zálivka. Máte-li možnost výběru, zvolte dobře osluněné místo, aby dýně dozrála a probarvila se.

Pozor na blízké sousedství s cuketou. Pokud dojde k opylení od tohoto příbuzného, nebudou mít dýně Hokkaido požadovanou kvalitu. Ze stejného důvodu je vhodné provádět výsev ze semen zakoupených v obchodě, protože semena z loňského roku mohou být z rostlin zkřížených a výsledky by nebyly dobré.

Péče o rostlinu

Během růstu je vhodné provést zastřižení výhonů při délce asi dva metry. Rostlina se více rozvětví a přinese více plodů.

Využití

Využití oranžových plodů je různorodé. Existují i jiné varianty, ale dužnina je oranžová vždy. Plody jsou velmi chutné a bohaté na betakaroten. Mají málo sodíku, takže se hodí i jako dietní potravina. Obsahují draslík a vápník a velké množství vitaminu B. Výhodou je možnost použít Hokkaido i se slupkou. Z dýně lze vařit polévku, výborná je i pečená či narychlo restovaná na pánvi. Může nahradit brambory a výborná je v kombinaci s další zeleninou. Sluší jí koření jako pepř, kari, provensálské bylinky, ale i další kombinace.

Skladování

Tyto dýně se dají dobře skladovat. Pokud jim dopřejete temné, chladnější a suché místo, vydrží bez problémů až do jara. Dále čtěte: Pěstování minikiwi je překvapivě jednoduché. Zasaďte si jej a sklidíte stovky sladkých plodů.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu