Bambus vám na zahradě zajistí soukromí. Dejte ale pozor, můžete nad ním rychle ztratit kontrolu

Zahrada 15. července 2020 | 15:40 — Helena Malá
Bambus sice pochází z Asie, ale zdomácněl i v českých zahradách. Kromě toho, že dobře vypadá, dokáže také dobře zajistit soukromí. Jeho pěstování má ale jeden háček. Snadno se vám tato rostlina vymkne kontrole. Pokud nechcete, aby se vám bambus rozrostl po celé zahradě a ještě k sousedům, musíte vědět, jak tomu zamezit.
Další 4 fotografie v galerii
Bambusy vypadají v zahradě velmi dobře / JumpStory/Depositphotos

Pokud si bambus zasadíte na zahradu bez jakékoliv znalosti, můžete za pár let tohoto činu pořádně litovat. Některé bambusy se totiž pod zemí nenápadně rozrůstají a výhony pak vyrostou i několik metrů dál od mateřské rostliny. Klidně tak mohou narušit perfektně střižený trávník vašich sousedů.

Hodný a zlý bambus

V prvé řadě si velmi pečlivě zvažte, jaký druh bambusu si do zahrady pustíte. Bambusy se dají rozdělit na "hodné" a "zlé". Za "hodné" jsou považovány bambusy rodu Fargesia. Těm nová stébla vyrůstají okolo původní rostliny a rozšiřování trsu tak máte pod kontrolou. Pokud je trs už moc široký, můžete kus odrýt a máte zase na pár let klid. Ty "zlé" jsou rodu Phyllostachys. Kořen roste pod zemí do strany a klidně ve vzdálenosti 1-2 metrů vám najednou vyroste nové stéblo. Takhle může pokračovat dál někam, kam nechcete.

Jak bambus zkrotit

Pokud se přeci jen rozhodnete pro bambus rodu Phyllostachys, nemusí to ještě nutně znamenat problém. Jen ale musíte riziko znát a předem udělat důležité opatření, díky kterému vás později nebude čekat nemilé překvapení v podobě nových výhonů po celé zahradě. Tím opatřením je instalace protikořenové fólie.

Protikořenová fólie

Bambusu rodu Phyllostachys můžete vymezit prostor, kde chcete, aby rostl, speciální protikořenovou fólií. Aby celek působil přirozeně, je dobré zvolit nějaký nepravidelný tvar, ne klasický čtverec či obdélník. Obvykle stačí použít fólii širokou 70 cm a silnou 2 mm. Pokud ale chcete mít ještě větší jistotu, že vám bambus fólii neprotrhne, je lepší použít 100 cm širokou fólii.

Fólie sice stojí nějaké peníze, ale investice se opravdu vyplatí. Někdo se sice snaží fólii nahradit zbytky linolea, nopovou fólií nebo plechy, ale toto řešení není ideální. Materiály totiž křehnou či reziví a za pár let přestanou plnit svou funkci. To se vám u protikořenové fólie nestane. Vytvořit protikořenovou bariéru je docela pracné, takže i z tohoto hediska je vhodnější investovat do materiálu, který opravdu vydrží.

Instalace bariéry

Pokud máte sedmdesáticentimetrovou fólii, je potřeba vyhloubit výkop hluboký 65 cm všude tam, kde chcete určit hranici růstu bambusu. Lesklou stranu fólie dáte směrem k bambusu, ideální je, když navíc vytvoříte sklon fólie cca 15 stupňů. Zhruba 5 cm nechejte fólii nad terénem čnít. Kořeny bambusu sice budou mít tendenci zábranu přelézt, ale stačí rostlinu jednou či dvakrát do roka obejít, kořeny přestřihnout a na vnější straně pak vytáhnout ze země. Doma za oknem hodně lidí pěstuje Lucky bamboo, ve skutečnosti ale o bambus nejde, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu