Jestli chcete mít příští rok dobrou úrodu ovocných stromů nesmíte zapomenout na letní řez

Zahrada 20. července 2020 | 18:04 — Helena Malá
Pokud jste si mysleli, že v létě není ideální čas na prořez stromů, jste na velkém omylu. Červenec a srpen jsou ideálními měsíci pro řez vzrostlých třešní, višní, meruněk, broskvoní či švestek. Když se nyní o peckoviny správně postaráte, oplatí vám to příští rok bohatou úrodou.
Další 3 fotografie v galerii
Letní řez ovocných stromů je důležitý pro úrodu / Depositphotos

Období řezu jednotlivých skupin ovocných dřevin se poměrně různí. Většina ještě mladých stromků se řeže během zimy nebo v předjaří či na jaře. Řez v létě má svá specifika. Níže jsou uvedené doporučené měsíce řezu u nejčastěji pěstovaných ovocných stromů.

  • Jádroviny (hrušně, jabloně) – červen a někdy kvůli omezení hořké pihovitosti i srpen.
  • Peckoviny (slivoně, meruňky, broskvoně, třešně a višně) – od července do začátku září.
  • Skořápkoviny (ořešáky, lísky) – červen, červenec.

Lepší úroda

Letní řez se využívá k odstranění nepotřebných, konkurenčních výhonů nebo na zkrácení zbytečně dlouhých výhonů a na podporu plodnosti. Je třeba zkrátit postranní větévky a zlikvidovat bujné výhony, takzvané vlky. Stejně jako u řezu v jiných obdobích dbejte na správné vedení řezu na tzv. větevní kroužek nebo na list.

Nikdy neřežte větévky mezi jednotlivými listy. Pokud provedete řez ve správném mírném úhlu, místo řezu se rychle zahojí – rána se zavalí kalusem, který ji uzavře a ochrání před vstupem chorob a škůdců. K řezu slabších výhonů používejte vždy ostré nůžky, na silnější vlky pak nůžky pákové. Pro řez silnějších větví nebo odumřelého dřeva zvolte vhodný typ ruční pilky.

Slivoň

U plně zapěstovaných stromků nebývá řez příliš radikální. Zaměřte se na kontrolu zahuštění koruny. Vystříhejte všechny poškozené, napadené a křížící se výhony. Koruna by měla být otevřená pro vzduch a světlo. Stejně tak odstraňte všechny kořenové výmladky, švestky je poměrně ochotně opakovaně vytvářejí.

Třešeň a višeň

Zapěstované stromy již nepotřebují výrazný řez, proto odstraňte poškozené, křížící se a korunu zahušťující výhony. U třešní dejte pozor na vznik tlakové vidlice, která je v pozdějším věku náchylná na rozlomení kmene během silného větru.

Meruňka

Letní řez meruněk i dalších ovocných stromů se dělá asi od poloviny června. Cílem je vyvolání nových přírůstků a oddálení kvetení, aby pozdní mrazíky minuly květy. O třetinu až polovinu zkraťte větve a tím podpoříte tvorbu mladých letorostů. Konkurenční výhonky směřující do koruny a vyrůstající kolmo vzhůru odstraňte. Aby nedošlo k napadení dřevin infekcí nebo k vysychání, můžete řezné rány větší než 1 cm potřít stromovým balzámem.

Broskvoň

Mladé broskvoně je třeba řezat na jaře, v létě i na podzim, starší stromy je dobré ořezat jen na jaře a v pozdním létě. Řez je velmi odlišný od řezu ostatních ovocných stromů a nejvíce se podobá řezu vinné révy.

Mladý stromek po výsadbě na jaře seřízněte tak, že úplně odstraníte terminální výhon a zbylé 4 výhony seřízněte na 2 až 3 pupeny, pokud možno souměrně do stran. V červnu a na přelomu srpna a září všechny narostlé výhonky vždy asi o 1/3 zaštípněte. Dbejte na to, aby konce zaštíplých výhonků byly vždy zhruba ve stejné úrovni. Dohlédněte na to, aby žádný výhon nebyl silnější a nepřebral funkci hlavního výhonu.

Druhý rok seřízněte vedoucí výhon na 6-8 pupenů a boční na 2-3 pupeny. Následně v červnu a srpnu (září) postupujte stejně jako v prvním roce.

Ve třetím roce na jaře znovu seřízněte hlavní výhon na 8-10 výhonů a boční na 2-3 výhony. Snažte se na každé hlavní větvi zapěstovat druhé rameno s bočním obrostem. Zaštipujte v červnu a srpnu jako v předešlém roce, a to i na druhých ramenech.

Ve čtvrtém roce na jaře máte korunu hotovou. Správně založená koruna se skládá ze 4-5 hlavních větvích, ramen v základu koruny, na nichž je ještě po 1-2 větvích vedlejších. Nyní dbejte na to, aby se hlavní výhony neprodlužovaly. Občas je zkraťte až do staršího dřeva, aby se obrost na dolních větvích nevyholoval. Příliš silné výhony nebo krátké slabé výhonky zkracujte nebo celé obřezávejte. Ostatní výhony ponechejte jako plodonosný obrost.

Ořešák královský

Tyto mohutné stromy jsou náročné hlavně na zapěstování, kdy je nutné strom vyvětvit do požadované výšky. Tento proces trvá několika sezon před začátkem zimy. V létě pak přijde na řadu velice slabý průklest. Ořešáky neřežte příliš radikálně, odstraňujte křížící se výhony, napadené nebo odumřelé dřevo. Řez ořešáku nikdy neprovádějte během jara, dochází pak k silnému mízotoku a strom následně napadají dřevokazné houby. O tom, jak lze využít listy a skořápky z ořešáku, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu