Zelené řasy trápí snad každého majitele zahradního jezírka. Zakročte dřív, než ve vodě uhynou ryby

Zahrada 29. července 2020 | 15:50 — Helena Malá
Kdo má na zahradě jezírko, určitě se už setkal s problémem v podobě řas. Pokud máte ve vodě i ryby, nejde jen o estetický problém, ale rybám může jít doslova o život. Je proto třeba řasy včas zlikvidovat.
Další 3 fotografie v galerii
Jezírko plné řas nevypadá dobře, navíc představuje nebezpečí pro ryby, které v něm žijí / Depositphotos

V zahradním jezírku vás nejčastěji potrápí dlouhé vláknité řasy nebo jednobuněčné, tzv. kokální řasy. Obecně se dá říct, že řasy rostou díky světlu a živinám, které jsou rozpuštěné ve vodě v zahradním jezírku.

Pokud je řas v zahradním jezírku příliš mnoho, způsobuje to výkyvy v hodnotách vody, což může být velmi nepříjemné, mnohdy i nebezpečné. Zejména z hlediska estetiky a zápachu. Nadměrný růst planktonických řas, který způsobuje již zmiňovaný zápach, může končit i smrtí ryb. Hustý porost vláknitých řas znemožňuje pohyb ryb v zahradním jezírku. Proto není radno s likvidací řas otálet.

Chemie nabídne dočasné řešení

Na trhu je k dostání celá řada chemických přípravků. A každý výrobce tvrdí, že ten jejich je nejlepší. Ať už ale zvolíte jakýkoliv chemický preparát, vždy půjde jen o dočasné řešení.

K potlačení růstu řas samozřejmě pomáhá i přítomnost bakterií a rostlin. Rostliny odebírají živiny z vody, které řasy potřebují pro svůj růst. To ovšem dělají pouze v době vegetace, což je zhruba 5 měsíců. Ostatní měsíce naopak živiny do vody přidávají formou odumřelých listů, kořenů apod.

Mikroskopické řasy

Mikroskopická řasa je pouhým okem prakticky neviditelná, způsobuje však zelenou vodu. Vznáší se ve vodním sloupci a jejich obrovská koncentrace stojí za neprůhledností vody. Zbavit se těchto řas můžete pomocí vhodně zvolené UV lampy, která vodu nepřetržitě čistí. Ultrafialové záření UV lampy řasy zcela zničí.

Během čistění, které probíhá pouze v UV lampě, se složení vody nijak nemění. Pokud zvolíte správnou UV lampu, především pak její výkon, nebudete muset použít chemické přípravky. UV lampy lze využít i k čištění zahradních bazénů, jak jsme psali zde.

Vláknité řasy

Vláknité řasy jsou dlouhá sliznatá vlákna, která rostou v zahradním jezírku na folii, rostlinách a kamenech. Jakmile se odtrhnou, volně plují po hladině. Většinou se stává, že vláknité řasy začnou hromadně růst v době, kdy je voda průhledná a zbavená mikroskopických řas.

Nejvíce jim svědčí stojatá voda a sluneční paprsky. Vláknité řasy mohou napáchat poměrně dost škody - poškodí například filtraci v zahradním jezírku. Největší problém s řasami mají hlavně majitelé starších jezírek. Je to proto, že se v nich shromažďuje víc výživných látek.

Vláknité řasy můžete odstranit např. síťkou nebo kartáčem. Tímto způsobem odstraňování si však nepomůžete dlouhodobě. Výskytu řas předejdete především vhodně zvoleným kvalitním filtrem, pravidelným čistěním jezírkové filtrace a jezírka a pravidelným doplňováním startovacích bakterií, nepřekrmováním ryb, výsadbou více rostlin a odpovídajícím počtem ryb.

Voda ze studny není ideální

Pokud v případě potřeby doplňujete zahradní jezírko vodou ze studny, jen tím podpoříte růst řas. Studniční voda totiž může obsahovat zbytky hnojiv a splašků z povrchu, což růst řas podporuje. Pokud dodržujete všechna výše popsaná preventivní opatření a řasy se ve vašem jezírku přesto objeví, nezbude vám nic jiného, než si pořídit některý z chemických prostředků proti řasám. Existují i takové přípravky, které řasy nezabíjí přímo, díky tomu nezatěžují zahradní jezírko zbytky odumřelých řas.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu