Prázdninová kráska hlásí návrat na naše zahrádky. Nenápadná, voňavá a nenáročná

Zahrada 17. srpna 2020 | 10:30 — Monika Moorová
Byly doby, kdy floxy nechyběly na žádné zahrádce. Jsou nenáročné, snáší sucho a milují slunce. Navíc jsou krásné, hodně výrazné, celé léto kvetou, nádherně voní a vydrží dlouho ve váze. Co víc si může zahrádkář přát?
Dalších 6 fotografií v galerii
Krásná kytička, která byla dříve ozdobou každé zahrádky / Depositphotos

Mnozí si floxy pamatujeme ze zahrádek babiček. Pak se objevily nové, moderní trvalky a floxy se ze záhonů skoro vytratily. Teď se po letech opět vracejí.

Prázdninové krásky

Floxy (neboli plamenky) kvetou hlavně v červenci a srpnu, a tak se jim někde říká prázdninové krásky nebo letní hvězdy. Nenáročné trvalky i atraktivní letničky se dnes zase vracejí na naše zahrady i balkony a vybrat si můžeme od nízkých plazivých do skalky přes letničky do truhlíků až po vysoké k plotu.

I když jsou floxy nenáročné, pár pravidel se vyplatí dodržovat, abyste se mohli těšit s krásných a bohatých květů. Jak tedy správně pěstovat floxy?

  • Floxům nejvíce svědčí světlá slunná místa, prospívají dobře i v polostínu, kde část dne svítí slunce a část je stín.
  • Vyhovuje jim běžná zahradní zemina bohatá na humus, dostatečně vlhká a propustná.
  • Nesnášejí přelití, spíše snesou krátkodobé sucho než přemokření, na které reagují žloutnutím listů, zpomaleným růstem a dokonce mohou i uhnít.
  • Nepotřebují vydatné přihnojování
  • Odstraňujte odkvetlé květy. Výrazně tím prodloužíte dobu kvetení.
  • Velmi dobře přezimují. Přesto je raději na zimu přikryjte chvojím nebo listím, především mladé rostliny po vysazení.

Množení

Floxy rostou velmi rychle a trsy se brzy rozrůstají. Po čtyřech až osmi letech na jednom místě je dobré trs na jaře nebo na podzim vyjmout, rozdělit a opět vysadit. Kromě rozdělování trsů je možné floxy množit také stonkovými řízky na jaře a v létě. Stačí odříznout asi 12cm stonek bez květů, lístky odstranit až do výšky 6 cm a řízek dát do vody. Až pustí kořínky, zasadíme řízky na zkypřený záhon s výživnou půdou obohacenou kompostem na vzdálenost asi 40 cm. Mladé rostlinky vysazené na podzim je potřeba důkladně zavlažovat a nenechat záhon zaplevelit.

A jaké jsou nejoblíbenější odrůdy?

Phlox paniculata

Do tohoto druhu se řadí téměř všechny současné odrůdy vysokých plamenek, souhrnně nazývaných Phlox paniculata - hybridy. Výška rostlin se pohybuje v rozmezí 60 až 180 cm. Kvete od července do září.

Phlox maculata

Velmi časně kvetoucí, kvete ještě před Phlox paniculata. Má více stonků v trsu, lesklé, tmavě zelené listy a květní lata má protáhlý, až válcovitý tvar. Je celkově menší, jen kolem 45 až 90 cm a barva květů je bílá, růžová, popř. s nádechem do fialova.

Pěstovat je můžete i na balkoně

Nemáte zahrádku? Nezoufejte. Floxy vám porostou i na balkoně. Stačí dostatečně velká nádoba s drenáží, vyplněná dobrou zahradní zeminou. Přímý celodenní úpal rostlinám nesvědčí, zvlášť v horkých dnech je potřeba zalévat i dvakrát denně, aby nepřeschla zemina. Přihnojujeme je jednou za tři týdny. Pokud vám na zahradě roste netřesk, máte hotový poklad. Víte proč?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu