Nenechte zahradu koncem léta zahálet. Zasaďte si ředkvičky

Zahrada 29. srpna 2020 | 18:59 — Ilona Cílková
Je sice konec léta, ale to neznamená, že byste si na svých záhoncích nemohli ještě vypěstovat nějakou zeleninu. Zkuste třeba ředkvičky, které jsou výbornou a vděčnou podzimní zeleninou.
Dalších 5 fotografií v galerii
Je ideální čas na výsadbu ředkviček / Pixabay/ Sasha Rzhondkovsky

Druhá polovina srpna a začátek září je vhodnou dobou pro výsevy semínek pro podzimní sklizeň ředkviček, přestože je většinou máme zafixované jako první jarní zeleninu. Ředkvičkám příliš nevyhovují vysoké teploty a sucho, ale když koncem srpna už pomalu léto končí, podmínky pro jejich pěstování začínají být opět příznivé. 

Malá, ale šikovná

Ředkvička je plodinou krátkého dne, což znamená, že kvalitní a dobré bulvičky vytváří na jaře a na podzim, zatímco v létě vybíhá do květu a vytváří semena. Ředkvičky jsou chutná kořenová zelenina plná vitaminů B a C, draslíku a vlákniny. Za svou charakteristickou štiplavou chuť vděčí hořčičným silicím.

Ředkvičky jako ideální dieta

Ale chuť není všechno. Ředkvičky mají blahodárné účinky i na naše zdraví.

  • Uklidňují překyselený žaludek
  • Řeší problémy s pálením žáhy.
  • Ředkvičky patří mezi ochránce srdce a přirozeně podporují imunitu.
  • Ředkvičky mají málo kalorií (40 kJ na 50 g), díky vláknině dokážou udržet dlouho pocit sytosti a éterické oleje brzdí chuť k jídlu, jsou tak ideální součást nejen dietního jídelníčku.  

Ředkvičky mají rády slunné stanoviště s dostatkem vláhy. Vyhovuje jim lehká až středně těžká půda s dostatkem živin, na podzim je proto vhodné, abychom na jejich budoucí stanoviště zaryli kompost namíchaný např. s chlévským hnojem. Zato hnojení před zasetím je velice nevhodné, bulvičky totiž následně obsahují velké množství dusíkatých sloučenin, což by rychle unavilo náš organismus.

Zkuste exotického příbuzného

Podlouhlá bílá ředkev typu daikon se na českých zahradách už natrvalo zabydlela. Dosahuje úctyhodných rozměrů, kořen může měřit až 40 cm a mít v průměru až 10 cm. Pěstování bílé ředkve v zahradě je skvělý způsob, jak si užít něco trochu jiného. Není obtížné a jakmile se naučíte, jak bílé ředkve rostou, budete je moci užívat celoročně v teplých klimatických podmínkách nebo je znovu sázet každý rok v chladnějších oblastech.  Bílá ředkev je křehká, křupavá, šťavnatá a chutná. Díky svěží a lahodné chuti se stala v poslední době oblíbenou zeleninou, kterou jako exotickou už ani nevnímáme.

Zásobárna vitamínů

Ředkev bílá je dobrou zásobárnou vitaminu C, vitaminů skupiny B a cenných minerálů, jako jsou železo, vápník, hořčík a draslík. Hořčičné silice obsažené v ředkvi dezinfikují ústní dutinu a zaručuje svěží dech, stejně tak se uplatní při léčbě chrapotu, nachlazení a zahlenění. Ředkev se osvědčila jako dobrý pomocník při posilování imunity.

Pěstovat bílou ředkev je podobné jako pěstování tradičních odrůd ředkviček, které obecně potřebují více prostoru. Roste poměrně rychle, sklízet můžeme většinou po dvou měsících od výsevu, nejdéle  před příchodem mrazů. Jsou vhodné pro přímou spotřebu i na zimní skladování ve sklepě při teplotě 2–7 °C. Trápí vás na zahradě mšice? Vyrobte si proti nim postřik z rajčatových listů. Snadný a velmi účinný.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu