Jakou zeleninu vysadit v srpnu, abyste stihli sklidit ještě na podzim

Zahrada 10. srpna 2021 | 08:26 — Zuzana Procházková
Pro mnohé znamená konec léta definitivní sklízení zeleniny a příprava záhonů na další sezonu. Věděli jste však, že je srpen skvělým měsícem k výsevu několika druhů zeleniny, které můžete sklidit ještě na podzim? Přečtěte si, jakou zeleninu můžete zasadit nyní.
Další 3 fotografie v galerii
V srpnu zasaďte rychle rostoucí zeleninu jako saláty či ředkvičky / Depositphotos

Pokud vysejete zeleninu v srpnu, budete se těšit z takzvané podzimní sklizně. Druhy zeleniny, které se sází v posledním letním měsíci, jsou rychle rostoucí. Díky tomu nepotřebují tolik slunečního svitu, i tak budou skvěle chutnat. Navíc, takto vysetá zelenina nebude muset snášet horké letní teploty, a proto ji lze sklízet až do prvních mrazíků.

V srpnu zasejte špenát a rukolu

Špenát a rukola jsou skvělé druhy zeleniny k srpnovému zasetí. Rostou opravdu velmi rychle, tedy už za měsíc od výsevu byste mohli sklízet. Obecně špenát vysévejte do řádku a při jeho zakoupení si nechte poradit, aby se jednalo o speciální druh, který je vhodný pro podzimní sklizeň. Ty jsou pak odolnější vůči ranním mrazíkům. Co se týká rukoly, zde platí stejné doporučení jako pro špenát.

Polníček můžete sadit i v září

Polníček známý také jako kozlíček polníček je listová zelenina, která je hojně využívána pro přípravu salátů. Polníček se běžně vysévá v březnu nebo dubnu. Lze jej však sadit až do září, neboť stejně tak jako špenát vám polníček vyroste velmi rychle. Z hlediska výběru stanoviště je lehce náročnější, a to z toho důvodu, že miluje slunce. Proto jej dejte na nějaký slunný záhon.

Ředkvičky jsou jistota

Ředkvičky se řadí k těm nejrychleji rostoucím zeleninám, rychleji snad rostou jen saláty či bylinky. Pokud je vysejete nyní na začátku srpna, s největší pravděpodobností budete moci sklízet na přelomu srpna a září. Stačí jim pouze pár týdnů k tomu, aby byly bulvy dostatečně velké. Stejně tak jako tomu bylo v případě políčku, i ředkvičkám vyberte slunné místo.

Čerstvý kopr do salátů

Milujete vůni a chuť kopru? Pak si ho můžete dopřát i na podzim. Jestliže vysejete kopr během srpna nebo i na začátku záři, bude mít stále vhodné podmínky pro růst. Potřebuje pouze dostatek slunce a vody.

Stihněte sklidit i cibuli

I cibule můžete vysévat během pozdního léta. Zasejte ideálně cibulku ranou, tu se zelenou natí, které mírný a deštivý podzim nanejvýš vyhovuje. Budete ji moci buď ihned spotřebovat, nebo uskladnit až do jara. Dále čtěte: Jak ochránit dřevo na zahradě i v domě. Díky těmto tipům vydrží krásné mnoho let a neztratí barvu.

Zdroj: cs.wikipedia.org, abecedazahrady.dama.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu