Vysaďte si magnólii. Dejte ale pozor na jednu chybu, kvůli které vám tato kráska přestane kvést

Zahrada 02. října 2020 | 08:33 — Helena Malá
Magnólie vás oslní svými nádhernými květy. Pokud toužíte mít tuto dřevinu v zahradě, můžete ji vysadit i teď na počátku podzimu. Jen dejte pozor na jednu zásadní chybu, kvůli které byste mohli magnólii ublížit tak, že by už nekvetla.
Další 4 fotografie v galerii
Magnólie zkrášllí každou zahradu / Pixabay

Magnólie byly dlouho známé a pěstované v Číně. První odkazy na jejich léčivé vlastnosti směřují do roku 1083. Vyskytují se nejčastěji v mírném až tropickém pásu Asie a Ameriky. První magnólii přivezl do Evropy sběratel rostlin a misionář John Banister, a to v roce 1688. Jednalo se o druh dnes známý jako Magnolia virginiana a misionář ji přivezl jako dar londýnskému biskupovi Henrymu Comptonovi.

Kdy lze magnólii vysadit

Pro výsadbu magnólií je ideální měsíc březen nebo duben, nicméně vzhledem k tomu, že se tyto rostliny prakticky vždy prodávají kontejnerované a dostatečně prokořeněné, lze je sázet v průběhu celé vegetace. Nejpozdější termín by však měl být v době, kdy je půda ještě teplá, tedy maximálně na začátku podzimu. Pokud tedy po magnólii toužíte, máte nejvyšší čas.

Nemá ráda stín ani přímé slunce

Než si magnólii domů přinesete, dobře zvažte, kam ji dáte. Má totiž trochu větší nároky na stanoviště. Obecně magnólie preferují slunné až polostinné stanoviště, v místě chráněném před přílišným větrem. Stínu a přímému slunci se snažte vyvarovat, ani jedno jim příliš neprospívá.

Magnólií existuje asi 100 druhů, takže si dobře zjistěte, jaké nároky má právě ta vámi vybraná rostlina. Některé magnólie rostou jako keře, jiné jako stromy. Bude tak potřebovat dostatečný prostor kolem sebe. Magnólie navíc nejlépe vynikají jako solitéry.

Lze ji samozřejmě pěstovat i v horských nebo podhorských oblastech, ale lépe se jí bude dařit v teplejších oblastech. Každopádně jde o mrazuvzdornou rostlinu.

Nesnáší přemokření

Magnóliím vyhovuje půda se slabě kyselou až neutrální reakcí. Ideální je smíchat zahradnický substrát s rašelinou či kompostem. Počítejte s tím, že pro magnólie je nejlepší půda kyprá, výživná a dobře propustná, avšak stále vlhká. Ale s vlhkostí to nepřehánějte, stálé přemokření totiž dřevina nesnese. Proto je vhodné po výsadbě okolí magnólie zasypat mulčovací kůrou, listím a podobně.

Jámu pro novou magnólii vykopejte dostatečně velkou, ale zároveň rostlinu nesázejte příliš hluboko. Koření mělce, a proto dobře zvažte jakýkoliv další budoucí zásah do jejího okolí. V období po výsadbě a než rostlina dostatečně prokoření, věnujte pozornost zálivce (ale opět pozor na přemokření).

Dopřejte jí hnojivo

V průběhu vegetace můžete magnólii dopřát vícesložkové průmyslové hnojivo, ale bude vám vděčná i za to přírodní v podobě kompostu, slepičinců nebo vyzrálého hnoje. Nikdy to ale s hnojením moc nepřehánějte, ať nepoškodíte mělké kořeny.

Když si všimnete, že magnólii začínají žloutnout listy, zřejmě rostlině chybí železo. V takovém případě použijte hnojivo pro okrasné kvetoucí dřeviny, které aplikujte přímo na list ve 14denních intervalech, a to až do zezelenání listů (při aplikaci by mělo být zataženo, bez slunce, nebo hnojivo aplikujte až k večeru).

Špatným řezem přijdete o květy

Jediné období, kdy je u magnólií povolen řez a tvarování, je před výsadbou a u opravdu mladých rostlin, kdy zkontrolujete rozložení větví. Nežádoucí větve uřízněte nad pupenem směřujícím ven z budoucí koruny. Řez u starších a vzrostlých magnolií se nedoporučuje! Velmi často pak keře přestávají kvést. Pokud i přesto chcete řez provést (například odstranit staré a odumřelé větve), lze jej tak učinit až po odkvětu, aby magnólie stihla ještě nasadit nové pupeny na příští rok.

Ochrana před zimou

Magnólie jsou sice mrazuvzdorné rostliny, ale pokud máte na zahradě mladé rostliny, můžete je pro jistotu ochránit čerstvě přihrnutým mulčem. Odborníci také doporučují chránit pupeny květů před jarními mrazíky, a to tak, že přes rostlinu přehodíte netkané textilie. O výhodách podzimní výsadby stromů, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu