Ruská šalvěj ozdobí každou zahradu. Je odolná, podobá se levanduli, ale voní po šalvěji

Zahrada 17. října 2020 | 09:43 — Helena Malá
Jestli hledáte rostlinu, která na podzim ozdobí vaši zahradu, můžete zvolit perovskii. Líbit se bude hlavně těm, koho uchvátily levandule. Pro výsadbu nenáročných perovskií je nyní ideální čas.
Další 3 fotografie v galerii
Perovskie připomíná levanduli, příbuzná s ní ale není / Depositphotos

Levandule kvete přibližně od počátku června do konce srpna. Pokud milujete pohled na záplavu modro-fialových kvítků a nechcete se ho vzdát ani po odkvětu levandulí, vysaďte si na zahrádku perovskie. Na první pohled připomíná tato rostlina právě levanduli, ale voní po šalvěji. I proto se jí lidově říká ruská šalvěj.

Perovskie pochází ze středoasijských stepí a její obrovskou výhodou je, že je velmi nenáročná na pěstování. K růstu jí postačí prakticky jen dvě věci - dostatek slunce a hluboký jarní řez. Jinak se jí povede prakticky kdekoliv. Dobře snáší sucho, vystačí si s kamenitou půdou a v našich podmínkách je zimovzdorná. Roste zkrátka i tam, kde by se jiným rostlinám vůbec nedařilo.

Dostatek prostoru

Pokud se rozhodnete ruskou šalvěj pěstovat, je třeba jí najít vhodné místo. Kromě toho, že by se mělo jednat o slunečné stanoviště, potřebuje takto kráska také dostatek prostoru. Keřovitá rostlina se stříbrošedým výhony a množstvím nafialovělých květů může dorůst až do výšky 1,5 metru a podobné je to u ní i s šířkou. Neobejde se tedy bez dostatku místa.

Jarní řez

Jedinou péči, kterou perovskie vyžaduje, je hluboký jarní řez. Po zimě je potřeba zkrátit loňské výhony na třetinu až čtvrtinu. Právě díky hlubokému řezu perovskie bohatě rozvětvují a nasazují více poupat. Nedávno vysazené mladší exempláře stačí sestřïhnout jen o 5 až 10 centimetrů. Tím veškerá péče končí.

Existuje více druhů

Existují prakticky čtyři známé druhy perovskií:

  • perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia)
  • perovskie artemidina (Perovskia artemisioides)
  • perovskie krtičníkovitá (Perovskia scrophulariaefolia)
  • perovskie dřevinkovitá (Perovskia abratanoides)

Na zahradu se nejlépe hodí perovskie lebedolistá, vydrží totiž nádherně kvést i v opravdu náročných podmínkách, pro běžné pěstitele se však hodí všechny kultivary.

Přebírá štafetu po levanduli

Perovskie vynikne ve smíšených trvalkových záhonech, ale výborně vypadá i v kombinaci s růžemi. Vhodnou společnicí perovskie může být také některá z třapatek nebo ostroček, výborně vypadá i v kombinaci s dochanem nebo jinou podobnou středně vysokou trávou. Pozornost začíná poutat v červenci, kdy nasazuje velké množství modrofialových poupat, která postupně rozkvétají až do září.

Květenství perovskie mají až 30 cm na délku a připomínají levanduli, příjemně voní a mají velké množství nektaru – po celou dobu kvetení tak přitahují užitečný hmyz. Bez nadsázky se dá říct, že perovskie přebere ve vaší zahradě štafetu po levanduli. Když ta odkvete, perovskie ji svými modrými květenstvími spolehlivě nahradí. A to až do podzimu.

Pravidla výsadby

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně velkou rostlinu, je třeba na to myslet už při výsadbě. Vždy se řiďte výškou rostliny v dospělosti, nízké kultivary vysaďte na vzdálenost 25–30 cm, u větších zvolte rozestup větší. Vyšší kultivary pěstujte ve skupinách nebo jako solitéry. Prostokořenné sazenice lze vysadit buď brzy na jaře, nebo v září či říjnu, kontejnerované kdykoli během roku až do zámrazu. Pokud se ji chystáte vysadit na vlhčí místo, dejte na dno výsadbové jámy drenáž jako prevenci zahnívání kořenů. Netrpí na škůdce ani choroby a v zahradě vám bude dělat radost mnoho let. Navíc každým rokem nasadí perovskie víc květů. O tom, které dřeviny vám na podzim rozzáří zahradu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu