Okrasné kapusty či zelí vám udělají parádu na záhonech i v květináčích. Pěstování není složité

Zahrada 12. listopadu 2020 | 11:08 — Helena Malá
Pokud si lámete hlavu, čím oživit vaše záhony či truhlíky v balkonech v zimě, pouvažujte o okrasné kapustě či zelí.Ty vám totiž udělají parádu klidně do ledna, někdy i do března.
Dalších 6 fotografií v galerii
Okrasná kapusta či zelí jsou velmi dekorativní / Depositphotos

Pokud se rozhodnete okrasnou kapustu či zelí pěstovat, budete si muset počkat až do jara. Ale i v této době můžete v zahradnictví pořídit předpěstovanou rostlinu v květináči. Je velmi dekorativní a může hýřit různými barvami od zelené přes bílou či žlutou až po růžovou nebo karmínově fialovou. Obvykle se rostlina pyšní dvěma, ale i třemi různými odstíny.

Zbarví se až na podzim

Pokud se okrasnou kapustu nebo zelí rozhodnete sami vypěstovat, zjistíte, že jde vlastně o nenápadnou rostlinu. Ale nebojte, její čas přichází právě na podzim. Střed rostliny se začne vybarvovat až s poklesem teploty. Jakmile teploměr začne ukazovat méně než 10 stupňů Celsia, začne se okrasná kapusta či zelí vybarvovat. A to díky stresu rostliny, který vyvolají právě nízké teploty. Zelené barvivo chlorofyl se začne měnit na antokyan – barvivo červené. Nejrychleji dochází ke změnám barev při teplotách okolo bodu mrazu.

Velikost kapusty můžete sami ovlivnit

Okrasná kapusta či zelí patří k rostlinám, které výrazně reagují na velikost kořenového prostoru, který mají k dispozici. Pokud chcete menší rostliny, vysaďte je do květináče. Větší exempláře získáte včasným vysazením na záhony.

Pokud si budete chtít příští rok okrasnou kapustu nebo zelí sami vypěstovat, sežeňte si včas semena a ty vysejte na záhon od druhé poloviny května do začátku července. Sazenice si můžete předpěstovat výsevem v březnu do pěstebních nádob na okně nebo ve skleníku. Ideální rozestup je 50-60 cm, při menším budou menší i hlávky. Po zasazení dbejte na to, aby půda nikdy zcela nevyschla, ale nesmí být ani přemokřená.

Nebojte se kombinací

Okrasná kapusta i zelí udělají parádu jen samy o sobě, ale můžete je také zkombinovat s dalšími rostlinami. Dobře se vyjímají vedle vřesů a vřesovců, chryzantém či nízkých travin. Sluší jim také společnost zeleného břečťanu, aster, macešek, dýní nebo ocúnů. Aby byla rostlina dlouho výstavní, vyžaduje jen jednu věc, a tou je pravidelné odstraňování suchých a poškozených listů. 

Pokud neuhodí vyloženě silné mrazy s teplotami hluboko pod nulou, vydrží vám okrasná kapusta či zelí na záhonech nebo v květináčích klidně i do ledna, v některých případech i do března. Nezapomeňte ale na to, že pokud budou venkovní teploty opravdu nízké, je třeba omezit zálivku. Mráz by totiž mohl potrhat kořeny. O tom, které dřeviny dokáží na podzim rozzářit pochmurnou zahradu, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu