Nezapomeňte z ovocných stromů odstranit borku. Dáte tak na frak případným škůdcům a houbám

Zahrada 11. ledna 2021 | 12:45 — Helena Malá
Kdo má na zahradě starší ovocné stromy měl by se v lednu pustit do odstraňování staré odumřelé kůry, takzvané borky. Právě pod ní se totiž rádi ukrývají různí škůdci a najdete zde i výtrusy hub.
Další 3 fotografie v galerii
Jabloně i další ovocné stromy je třeba v zimě zbavit odumřelé kůry, pod kterou se ukrývá řada škůdců / Depositphotos

Měsíc leden je podle zahrádkářů ideální čas k odstranění borky ovocných stromů. Tato druhotná kůra, která je na vnější straně kmene, je odumřelá a mohou pod ní být ukryty kokony škůdců a výtrusy hub. Nejčastěji se borka stává útočištěm housenek obaleče jablečného a larev vlnatky krvavé. Na hrušních se pod borkou ukrývají dospělci mery skvrnité.

Obaleč jablečný

Obaleč jablečný je jeden z nejvýznamnějších škůdců jabloní. Housenky obaleče poškozují hlavně jablka, v menším měřítku napadají také plody dalších ovocných stromů: hrušní, ořešáků, meruněk, slivoní a kdouloní. Motýli obaleče jablečného se líhnou v květnu. Po krátkém povrchovém žíru se housenky zavrtávají do plodů. Zatímco mladé plody napadené první generací obaleče opadávají, druhá generace způsobuje typickou červivost jablek. Poškození plodů housenkami také výrazně zvyšuje druhotné napadení jablek a hrušek moniliozou.

Vlnatka krvavá

Vlnatka krvavá je druh mšice poškozující rostliny sáním. Vyskytuje se v hojném množství a na dřevinách tvoří husté bílé povlaky, po rozmáčknutí červené. Často dochází k jejich přemnožení, letorosty se deformují a odumírají, dochází ke snížení výnosů ovoce. Napadené rostliny jsou oslabené a může dojít k jejich předčasnému odumření. Hlavní hostitelskou rostlinou jsou jabloně. Vlnatka přezimuje ve štěrbinách borky a do roka stihne až 10 generací. Okřídlené samice unáší v červnu vítr a takto se šíří na další stromy.

Mera skvrnitá

Dospělci i nymfy mer sají na listech a plodech. Při sání vylučují medovici, která při silném výskytu později pokrývá listy a plody. Pokud sají nymfy na plodech, plody praskají, pokud dozrají, jsou neprodejné anebo opadávají ještě před sklizní. Při silném napadení stromů dochází vlivem toxinů, které mery vylučují do pletiv rostlin při sání, také ke zkracování, deformacím a zduřování letorostů. Po několikaletém silném napadení jsou stromy oslabené, plody špatně dozrávají a jsou zakrnělé, zvyšuje se náchylnost stromů k mrazům a stromy postupně odumírají.

Ostrá špachtle

Abyste dokázali borku z ovocných stromů odstranit, je třeba se vybavit vhodným nářadím. Vystačíte si i s obyčejnou kovovou špachtlí nebo hrubým kartáčem. Kdo ale chce, může si koupit i speciální škrabku, kterou lze nasadit na delší rukojeť. Díky tomu dosáhnete alespoň o metr výš a můžete ošetřit i kosterní větve.

Mějte na paměti, že oškrábanou borku je nutné spálit. Někdo k tomu používá papír, ale lépe se oškrábaná kůra zachycuje na textilii. Je jedno, jestli kůru spálíte v zahradním ohništi nebo v kotli. A pokud na stromech rostou mechy či lišejníky, můžete je rovnou odstranit s borkou. O tom, co ovocné stromy vyžadují na jaře, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu