Nečekané jarní mrazíky mohou zničit ovocné stromy. Chraňte je včas

Zahrada 06. dubna 2021 | 13:23 — Helena Malá
Brzy na jaře mohou vaše ovocné stromy zlikvidovat jarní mrazíky. Náhlé změny teplot není radno podceňovat. Vyplatí se sledovat předpověď počasí a pokud budou mrazíky hrozit, bude dobré na ně vaše dřeviny pořádně připravit.
Další 3 fotografie v galerii
Květy ovocných stromů může mráz snadno spálit / Pixabay

Pokud jste na riziko jarních mrazíků mysleli už v předstihu, máte po starostech. Prevence spočívá například v tom, že záměrně oddalujete rašení a kvetení stromů. Například tím, že ke stromům přihrnujete sníh nebo že povrch půdy zakryjete vrstvou slámy, sena či polystyrenovými deskami. Je jedno, jaký izolant použijete, vždy se díky němu zpomalí prohřev půdy a tím i vegetační vývoj. Tato opatření však mají smysl jen tehdy, pokud je provedete v zimě, kdy je ještě zem zmrzlá.

Pokud jste na jarní mrazíky v zimě nemysleli a stromy už jsou napučené, stále ještě existují možnosti, jak je před promrznutím ochránit. Pokud tedy tušíte, že k vám dorazí mrazy, určitě se pro některou z nich rozhodněte. Květy ovocných stromů totiž mráz spálí raz dva. Jabloním zmrznou květy obvykle už při teplotě - 2 °C. Květy višní a slivoní pomrznou při teplotách - 3 °C. Meruňky a broskvoně jsou pak ještě citlivější.

Malé stromky zabalte

Pokud máte malé ovocné stromky, jednoduše je obalte bílou netkanou textilií, která květy před promrznutím ochrání. Myslete však na to, že první jarní květy zároveň představují velmi potřebný zdroj živin pro včely a další hmyz, takže přes den ze stromků textilii sundejte.

Velké stromy ochrání dým i pára

Ani velké stromy nemusejí zůstat bez ochrany. Našim předkům se osvědčilo například takzvané vykuřování. Pod stromy večer rozdělali malý ohýnek, který však více vytvářel dým než plameny. Teplý kouř dokáže během noci a hlavně nad ránem spolehlivě ochránit květy před mrazíky.

Na podobném principu funguje také trik s PET láhvemi naplněnými teplou vodou. Jednoduše láhve s horkou vodou rozmístěte okolo stromů. Vlivem odpařování se vytvoří jakási mlha, která zvládne odrazit mráz až do -2 °C.

Mrazíky zkrotí i normální voda

Naprosto jednoduchý způsob, jak chránit svou zeleň před jarními mrazíky, představuje obyčejná voda. Nad zalitou zeminou je totiž tepleji než nad suchou. Tuto metodu zahrádkáři využívají hlavně v případě zeleniny, ale bude fungovat i na stromky.

Stromky také lze pomocí rozprašovače  postříkat vodou tak, aby vznikla jemná mlha. Voda by po stromu neměla stékat. Maličké kapky vody ulpí na květech a vytvoří kolem nich neviditelný film, který je alespoň krátkodobě před nečekanými mrazíky ochrání.

Speciální postřiky

Stromky lze také ochránit pomocí speciálních postřiků, které obsahují měď či bór. Obvykle jde o prášek, který je třeba ve správném poměru rozmíchat ve vodě. Postřik je třeba provést asi dva až tři dny před tím, než mrazy udeří. Je tak nutné sledovat předpověď počasí. O tom, jak na jaře provést omlazující řez stromů, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu