Zalévejte chytře. Rostliny vám budou krásně kvést a trávník bude podstatně zelenější

Zahrada 21. května 2021 | 07:08 — Helena Malá
Dešťová voda má mnoho výhod. Nezajistí vám jen úsporu peněz, ale například rostlinám vyhovuje daleko více než klasická z vodovodu. Má lepší složení a třeba trávník bude díky ní podstatně zelenější.
Dalších 6 fotografií v galerii
Dešťová voda je pro zahradu učiněný poklad / Pixabay

Podle dostupných údajů spotřebuje každý Čech asi kolem 100 litrů pitné vody za den. To není málo. Přitom při spoustě činnostech lze využít dešťovku, která jednoduše steče ze střechy do sudů. Pokud máte zahradu, pořízení sudů na dešťovou vodu by měla být samozřejmost. Pro rostliny totiž představuje hotový poklad.

Chytat dešťovku lze různými způsoby, ten nejjednodušší představují otevřené sudy postavené pod okapy. Když je ale přikryjete víky, nebude se voda v nich tolik kazit a eliminujete také výskyt komárů. Velikost sudů či jiných sběrných nádob vždy podřiďte velikosti střechy, ze které voda teče, i tomu, jak moc ve vašem regionu prší. Sofistikovanější řešení pak představují podzemní retenční nádrže.

Dešťovka je kvalitnější

A proč je dešťovka na zahradě tak užitečná? Klíč je v jejím složení. Měkká dešťová voda na rozdíl od pitné neobsahuje agresivní chlór ani soli, které rostlinám škodí. Díky svým vlastnostem nevyvolává osmózu. Pokud například zalijete trávník tvrdou vodou a ta se v letním horku odpaří, na listech zůstane usazen bílý prášek – krystalky vápenatých a hořečnatých solí. Ty po odpaření vody začnou na povrch osmoticky vytahovat buněčnou vodu z listů trávy. Listy začnou vysychat a tráva přes závlahu žloutne. Tento jev je výraznější při teplém počasí a souvisí i s vyšším stupněm tvrdosti vody.

Dešťovka také obsahuje více živin, třeba dusík, kterým tedy při zalévání rostliny přirozeně pohnojíte. Vzdušný dusík se rozpustí v kapkách dešťové vody při průchodu atmosférou.

Svědčí azalkám, rododendronům i orchidejím

Dešťová voda svědčí všem rostlinám, venkovním i pokojovým. Azalky, rododendrony nebo orchideje dokonce jinou vodu špatně snášejí. Bez dešťové vody se neobejdou ani pěstitelé masožravých rostlin. Za dešťovku vám budou vděčné i další okrasné květiny, trávník či zeleninové záhonky.

Kdo třeba pěstuje orchideje a z vodovodního kohoutku mu teče příliš tvrdá voda, musí shánět destilovanou vodu a tu pak ještě vylepšit hnojivem, jinak by se jeho rostlinám moc nevedlo. To stojí čas i peníze. Přitom pořízení sudů vyjde na pár set korun a pokud o ně budete dobře pečovat, vydrží vám dlouhá léta.

Nezapomeňte sudy čistit

Aby si dešťovka udržela tu správnou kvalitu, je třeba o nádrže, ve kterých ji přechováváte, dobře pečovat. Zvlášť v plastových barelech a sudech má dešťová voda tendenci se kalit a zapáchat, a to hlavně během horkých letních dní. Na vině jsou vysoké teploty a světlo, které podporují množení různých mikroorganismů.

Kvalitě vody pomůžete, když barel zakryjete víkem a alespoň dvakrát za rok nádrž vyčistíte třeba wapkou nebo kartáčem. Snažte se také dešťovku co nejrychleji zužitkovat. O tom, co tvrdá voda způsobuje v domácnosti a jak se jí zbavit, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu