U zahradnických rukavic je důležitý materiál, velikost i střih. Některé dokážou nahradit i malé hrábě

Zahrada 23. května 2021 | 19:12 — Helena Malá
Pokud rádi a často pracujete na zahradě, měli byste si opatřit pořádné zahradnické rukavice. Ochrání vás před trny, třískami i puchýři. Aby ale dobře sloužily, musíte vybrat takové, které vám budou perfektně sedět a budou z dobrého materiálu.
Další 3 fotografie v galerii
Mít při práci na zahradě ochranné rukavice se vždy vyplatí / Pixabay

Někdo rukavice nemá rád a raději vše dělá bez nich. Moc vhodné to ale není. Zkuste dát zahradnickým rukavicím šanci. Uvidíte, že jejich nošení vám přinese mnoho výhod. Nejčastějším problémem je, že si lidé pořídí špatnou velikost nebo nevhodný materiál. Když pak rukavice dobře nepadnou, není se ani čemu divit, že zůstanou ležet někde stranou bez využití.

Rukavice nejsou jen pro ženy

Hodně rukavic má květinkový potisk, a tak se může na první pohled zdát, že jde vlastně o ochrannou pomůcku pro ženy. Je pravdou, že muži mívají tvrdší ruce a nezraní se tak snadno, jako jejich něžné polovičky, ale to neznamená, že by se pánové měli rukavicím vyhýbat. I oni se totiž mohou potýkat s následky po zapíchaných růžových či dřišťálových trnech nebo s bolestivými zraněními, která mohou způsobit některé typy rostlin či půd. Pokud by vám vadil vzor či ženská barva rukavic, poohlédněte se po modelech, které jsou speciálně vyrobeny pro muže. I mezi rádoby ženskými rukavicemi však najdete velmi kvalitní a odolné kousky. A pokud máte třeba menší ruku, budou vám lépe sedět.

Proč je nosit

Důvodů, proč se naučit nosit zahradnické rukavice, je mnoho:

  • Udržíte ruce a nehty čisté a suché.
  • Vyhnete se puchýřům a mozolům.
  • Vyvarujete se řezům a škrábancům nebo ochráníte stávající řezy a škrábance před infekcí.
  • Chráníte se před kousnutím nebo bodnutím hmyzem.
  • Chráníte pokožku před škodlivými chemikáliemi, jako jsou herbicidy, pesticidy a fungicidy.
  • Minimalizujete riziko vzniku plísňové infekce způsobené některými rostlinami nebo zahradnickými materiály.

Růže mohou způsbit kožní vředy

Asi většina lidí ví, že pokud bude své rány udržovat v čistotě, výrazně tím sníží riziko vzniku infekce. Už méně zahrádkářů však ví, že si při práci na zahradě mohou koledovat o houbové infekce způsobené určitými rostlinami a půdami. Sporotrichóza je onemocnění způsobené houbou Sporotrhix schenckii. Tato houba se přirozeně vyskytuje v půdě, hnoji, v rašelinících a rostlinách (např. na růžích). Způsobuje ošklivé léze a kožní vředy.

Nemoc zasahuje kůži, podkoží a ve vzácnějších formách též plíce, klouby, kosti a mozek. Stačí kontakt s infikovanou růží nebo rašelinou, ve které houba je, a problém je na světě. Onemocnění postupuje pomalu - první symptomy se objevují 1 až 12 týdnů (v průměru 3 týdny) po prvotním kontaktu s houbou. Vážné komplikace mohou nastat u osob s oslabeným imunitním systémem. V případě potíží lékař nasadí antimykotika. Této chorobě se přitom můžete vyhnout právě tím, že si chráníte ruce rukavicemi.

Důležitý je střih

Aby vám rukavice dobře padly, je třeba zvolit správný střih. Pokud je to tedy možné, vyzkoušejte si rukavice dřív, než si je pořídíte. Měly by dobře sedět a nesklouzávat. Ani příliš těsné však nejsou dobré, takové  by vás začaly brzy omezovat při některých činnostech.

Každý materiál má své výhody

Musíte se také rozhodnout, z jakého materiálu si rukavice pořídíte. Každý má něco do sebe.

  • Látkové rukavice - patří mezi nejběžnější a nejlevnější rukavice. Obvykle jsou vyrobeny z úpletu nebo bavlny a lze je prát v pračce. Jejich hlavním účelem je udržovat ruce čisté, ale poskytují jen velmi malou ochranu rukou. Na podzim nebo brzy na jaře vám může vadit, že je v nich více zima. V létě zase oceníte jejich prodyšnost.
  • Kožené rukavice - jsou dražší, ale obvykle jsou vodotěsné a chrání ruce lépe před trny, řezy a odřením. Pokud se tedy chystáte třeba stříhat růže, jsou vhodnější.
  • Gumové rukavice - jsou to nejlepší rukavice na ochranu rukou při používání chemikálií, jako jsou herbicidy, pesticidy a fungicidy. Ruce v nich však mohou být docela horké a zpocené. Pokud máte alergii na latex, určitě se jim vyhněte.
  • Neoprenové nebo nitrilové rukavice - tyto rukavice jsou vyrobeny z materiálu ze syntetického kaučuku, takže chrání ruce před chemikáliemi a řeznými ránami a škrábanci. Jsou také vyrobeny tak, aby byly prodyšné a pružné. Ošklivé trny je však stále mohou propíchnout.

Tip: Existují i speciální rukavice, kdy na jedné z páru, někdy i na obou, jsou jakési drápy z tvrdého plastu. Díky této vychytávce můžete snadno uhrabat záhon i kamínky bez obav, že si zničíte nehty. Pokud se vám po práci na zahradě vytvoří záděry, přečtěte si náš článek zde, jak se jich zbavit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu