Hustý a zdravý pažit můžete mít díky trávníkovým kobercům prakticky hned. I tato metoda má ale slabiny

Zahrada 29. května 2021 | 10:28 — Helena Malá
V poslední době jsou trávníkové koberce hodně v kurzu. Díky nim se dočkáte hustého a zdravého trávníku prakticky během několika dní. Jenže i když se to zdá být na první pohled bezkonkurenční řešení, je třeba zvážit nejen výhody této vychytávky, ale i její nevýhody.
Další 3 fotografie v galerii
Trávníkové koberce si můžete položit i sami, musíte ale dodržet postup / Depositphotos

Kdo touží po perfektním trávníku bez toho, aby čekal dlouhé týdny, může si pořídit trávníkový koberec. Ten vám už do dvou týdnů vytvoří kolem domu příjemné prostředí a změní zahradu takřka k nepoznání. Má to však i svá ale. A protože jde o poměrně finančně nákladnou investici, je dobré si vše dobře promyslet. Tedy zvážit nejen klady, ale i zápory tohoto řešení.

Trávníkový koberec má spoustu pozitiv

Je jasné, že pokud se rozhodnete pro trávníkový koberec, získáte celou řadu benefitů. Pokud jste například budovali novostavbu a zrovna váš pozemek opustila veškerá těžká technika, pravděpodobně tomu odpovídá i jeho vzhled. S trávníkovým kobercem se dočkáte velmi rychlé změny, protože je hezký už po položení. Nemusíte se bát, že vám semínka vyzobou ptáci nebo odplaví první prudký déšť, jako je tomu v případě klasického výsevu travního semene. Během prvních měsíců určitě ušetříte i za vodu, protože trávníkové koberce jsou na závlahu méně náročné než trávník, který roste ze semínek. A další výhodou je, že se pro trávníkový koberec můžete rozhodnout prakticky kdykoliv během sezony.

Sáhnete si hluboko do kapsy

Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že si budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Metr čtvereční vyjde na přibližně 150 korun, takže pokud má vaše zahrada třeba 200 metrů čtverečních, vyjdou vás travní koberce na asi 30 tisíc korun. Dále je třeba k částce připočítat náklady spojené s dopravou a případně také terénní úpravy.

Pokud byste si nechali koberec položit odbornou firmou, musíte si opět vyčlenit peníze navíc. Pokládkou svépomocí sice ušetříte, ale na druhou stranu musíte si zjistit všechny potřebné informace, abyste někde neudělali chybu, která by vás nakonec mohla stát ještě víc, než co ušetříte za odbornou pokládku.

Bez práce to nepůjde

Pokud jste si mysleli, že stačí objednat trávníkové koberce a rozbalit je na zahradě, jste na omylu. Podobně jako u trávníku založeného klasickým výsevem je i v tomto případě potřeba náležitě připravit terén. Pozemek je nutné zbavit širokolistých plevelů, které by jinak mohly novým trávníkem prorůst. Půda by měla být dostatečně nakypřená. V příliš udusané hlíně by měl trávník problém zakořenit. Do vrchní vrstvy lze ještě přidat hrubší písek pro odlehčení.

Vše důkladně naplánujte

Než si trávníkové koberce objednáte, vše pečlivě naplánujte, protože koberce je třeba položit do 24 hodin od dodávky. Jakmile máte koberce na místě, vyskládejte je z palety, aby se spodní role neničily pod tíhou těch horních. V žádném případě je ale nenechejte ležet jen tak na slunci. Aby vám šlo následné rozrolování pásů rychleji, rozmístěte role dle potřeby po pozemku. A nezapomeňte na to, že v suchém počasí se koberce mohou scvrknout, takže je vždy lepší objednat tak dva metry čtvereční navíc.

Častou chybou začátečníků je také to, že v prvních týdnech zcela zapomínají na zálivku. To však může vést k vysychání okrajů. I přes veškerou péči a vynaložené finance se navíc může stát, že trávníku podmínky na vaší zahradě nebudou vyhovovat, například proto, že je pozemek ve stínu, a tak se neuchytí podle vašich představ. Vyplatí se také oslovit dobrou dodavatelskou firmu, která vám zajistí nejen kvalitní koberce, ale i dopravu. Během nešetrné přepravy totiž mohou trávníkové koberce dostat pořádně na frak. Pro ještě zelenější trávník stačí udělat jednu maličkost, o které jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu