Tyto skvělé druhy zeleniny stihnete vypěstovat na zahradě ještě během podzimu

Zahrada 28. srpna 2021 | 08:48 — Mirka Malá
Když začátkem září zasadíme, zcela určitě za pár týdnů sklidíme například špenát nebo ředkvičky. Ale to není zdaleka vše. Existuje ještě více druhů zeleniny, kterou lze vypěstovat během nadcházejícího podzimu.
Další 3 fotografie v galerii
Na podzim lze vypěstovat opravdu skvělé druhy zeleniny / Depositphotos

Začněte tedy sázet už nyní nebo během několika dní. Chcete-li mít jistotu a také o trochu méně práce, pořiďte si v zahradnictví rovnou malé sazeničky. Druhů zeleniny, kterou ještě na podzim stihnete vypěstovat a také sklidit, je poměrně dost.

Brokolice

Brokolice roste nejlépe v chladném počasí. Podzimní výsadba má oproti jarní výsadbě dvě výhody. Za prvé, brokolice si dokáže poradit s chladem, ale s jarními mrazíky ne. Mějte ale na paměti, že brokolice dozrává několik měsíců, a proto ji musíte zasadit hned, abyste ji v listopadu mohli sklidit.

Zelí

Zelí máme v Čechách hodně rádi a lze ho skutečně vypěstovat ještě během podzimu. Zelí totiž dokonce potřebuje chladnější teploty, aby si vytvořilo hlávku. Zelí potřebuje od 90 do 120 dní, takže pokud nyní zasadíte sazenice, zcela jistě zelí v listopadu sklidíte. Navíc většina odrůd zelí je dostatečně odolná, aby zvládla lehký mráz, takže s určitou ochranou můžete zelí sklízet až skutečně do zimy. Při velkém chladu sice zelí už moc neporoste, ale také nepomrzne.

Mrkev

Jste překvapení? Mrkev sice obvykle roste dlouho, ale existují její malé odrůdy, které umí růst opravdu rychle. Obvykle potřebují okolo padesáti dní, tedy necelé dva měsíce. Tyto odrůdy lze tedy sklízet pohodlně na podzim, pokud je nyní zasadíte. S těmi správnými odrůdami vám určitě poradí v každém dobrém zahradnictví.

Květák

Všichni si ještě pamatujeme ty neuvěřitelně vysoké ceny za jeden kus květáku letos na jaře. Můžete ho klidně přestat kupovat, protože ho ještě nyní vypěstujete na zahradě. Květák roste pomalu, zrání mu v závislosti na odrůdě často trvá dva až tři měsíce. Mějte na paměti, že květák zvládne pouze mírný mráz, takže sázejte nyní, ať máte nejpozději v listopadu sklizeno.

Hrášek

Hrášek je další zelenina, které se v chladném počasí daří. Mnoho krátkých odrůd bude připraveno ke sklizni do 50 až 60 dnů. Zasaďte je teď, odborníci dokonce tvrdí, že to stihnete i ze semen.

Tuřín

Tuřín je kromě řady salátů další zeleninou, kterou lze ještě do zimy vypěstovat na zahradě. Tuřín je kořenová zelenina, což znamená, že ke zrání potřebuje dlouhou dobu, asi 100 dní. Vyroste ale větší a chutnější, pokud dozrává na podzim. Vzhledem k tomu, že je tuřín pěstován pro své kořeny a jeho stonky jsou poměrně odolné, příliš nezáleží na tom, jestli jej zasáhne mráz. Takže když jej vysadíte hned, zcela jistě vám chutný domácí tuřín ještě na zahradě vyroste. Dále čtěte: Jakou zeleninu a květiny můžete zasadit v září, abyste sklízeli ještě na podzim.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu