Co byste ještě měli stihnout na zahradě v první zářijových dnech

Zahrada 02. září 2021 | 09:30 — Mirka Malá
Sprnové počasí, přesněji druhá polovina tohoto letního měsíce zahradničení příliš nepřála. Neustálé deště a chladné počasí drželo mnohé především doma. Přesto ale ještě v těchto dnech zahrada vyžaduje vaši péči.
Další 3 fotografie v galerii
Zeleninu je potřeba sklízet navzdory chladnému počasí / Depositphotos

I přes nepěkné počasí lze předpokládat, že většina zahrádkářů průběžně sklízí vypěstovanou zeleninu. Jinak by například takové cukety mohly zdřevnatět a jiná zelenina by například při absenci sklizně šla spíše do semen než do samotných rostlin. Takže je potřeba sklízet průběžně, i když je venku chladno a déšť.

Péči vyžadují také květiny

Nechtělo se vám v dešti stříhat suché květy? Pak je vám při pohledu z okna na vaši zahradu jasné, že je potřeba to na poslední chvíli rychle dohnat. To platí také pro trvalky,  ať už máte na zahradě penstemony, jiřiny, helenium neboli záplevák, jarmanky a mnoho dalších. U nich je nutné pravidelně odstraňovat uschlé květy, což jim umožňuje vrátit energii zpět do silného růstu. To prodlužuje období jejich květu až do podzimu.

Dalším úkolem, který spadá do srpna a začátku září, je odebírání štěpů ze salvií, penstemonů a pelargonií, které se všechny tímto způsobem snadno následně množí. Vezměte štěpy z nekvetoucích výhonků, protože se snadněji zakoření. Odřízněte výhonek asi 10-15 cm těsně nad pupenem. Odřízněte nejnižší listy a konec štěpu namočte do stimulátoru zakořeňování a následně je zasaďte, samozřejmě do skleníku nebo doma.

Co dalšího potřeba udělat

Ostříhejte alchemilku a odolné muškáty, abyste podpořili jejich další růst. Prořezejte také vistárie, abyste je udrželi ve formě. Pokud máte zájem, sbírejte semena z náprstníků a jiných letních trvalek.

Jestliže pěstujete rostliny v kontejnerech, poskytněte jim tekuté hnojivo s vysokým obsahem potaše, tedy uhličitanu draselného, abyste prodloužili období kvetení.
A pokud si na další sezonu chcete vypěstovat nové jahody, pak jejich dlouhé tenké výhonky nechte zakořenit v připravených nádobách. Vytvoříte tak nové rostliny, které pak v září ještě stihnete zasadit. Dále čtěte: Tyto skvělé druhy zeleniny stihnete vypěstovat na zahradě ještě během podzimu.

Zdroj: House And Garden.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu