Co byste ještě měli stihnout na zahradě v první zářijových dnech

Zahrada 02. září 2021 | 09:30 — Mirka Malá
Sprnové počasí, přesněji druhá polovina tohoto letního měsíce zahradničení příliš nepřála. Neustálé deště a chladné počasí drželo mnohé především doma. Přesto ale ještě v těchto dnech zahrada vyžaduje vaši péči.
Další 3 fotografie v galerii
Zeleninu je potřeba sklízet navzdory chladnému počasí / Depositphotos

I přes nepěkné počasí lze předpokládat, že většina zahrádkářů průběžně sklízí vypěstovanou zeleninu. Jinak by například takové cukety mohly zdřevnatět a jiná zelenina by například při absenci sklizně šla spíše do semen než do samotných rostlin. Takže je potřeba sklízet průběžně, i když je venku chladno a déšť.

Péči vyžadují také květiny

Nechtělo se vám v dešti stříhat suché květy? Pak je vám při pohledu z okna na vaši zahradu jasné, že je potřeba to na poslední chvíli rychle dohnat. To platí také pro trvalky,  ať už máte na zahradě penstemony, jiřiny, helenium neboli záplevák, jarmanky a mnoho dalších. U nich je nutné pravidelně odstraňovat uschlé květy, což jim umožňuje vrátit energii zpět do silného růstu. To prodlužuje období jejich květu až do podzimu.

Dalším úkolem, který spadá do srpna a začátku září, je odebírání štěpů ze salvií, penstemonů a pelargonií, které se všechny tímto způsobem snadno následně množí. Vezměte štěpy z nekvetoucích výhonků, protože se snadněji zakoření. Odřízněte výhonek asi 10-15 cm těsně nad pupenem. Odřízněte nejnižší listy a konec štěpu namočte do stimulátoru zakořeňování a následně je zasaďte, samozřejmě do skleníku nebo doma.

Co dalšího potřeba udělat

Ostříhejte alchemilku a odolné muškáty, abyste podpořili jejich další růst. Prořezejte také vistárie, abyste je udrželi ve formě. Pokud máte zájem, sbírejte semena z náprstníků a jiných letních trvalek.

Jestliže pěstujete rostliny v kontejnerech, poskytněte jim tekuté hnojivo s vysokým obsahem potaše, tedy uhličitanu draselného, abyste prodloužili období kvetení.
A pokud si na další sezonu chcete vypěstovat nové jahody, pak jejich dlouhé tenké výhonky nechte zakořenit v připravených nádobách. Vytvoříte tak nové rostliny, které pak v září ještě stihnete zasadit. Dále čtěte: Tyto skvělé druhy zeleniny stihnete vypěstovat na zahradě ještě během podzimu.

Zdroj: House And Garden.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu