Září v zahradě: Praktický manuál prací v užitkové i okrasné zahradě

Zahrada 01. září 2021 | 17:36 — Veronika Prášilová
Léto pomalu končí, což nelze říci o práci na zahradě, které je stále dost. Od péče o trávník a hrabání listí přes sklizeň ovoce a okopávání záhonů až po první přípravy na zimu.
Další 3 fotografie v galerii
Je čas na sklizeň plodů vaší celoroční práce / Pixabay

Podzimních úkonů, které je potřeba vykonat, je opravdu hodně. Některé ještě nespěchají, ale jiné už není radno odkládat.

Péče o trávník

V sekání trávníku pokračujte dle potřeby, ale už nehnojte a zálivku si šetřete na velké sucho. Pokud na něm máte holá místa, trávu shrabejte a holiny dosejte, aby na jaře pěkně zarostly. Koncem září byste měli provést vertikutaci, tedy provzdušnění trávníku, čímž ho zbavíte mechu a umožníte kořenům nadechnout se před zimou. Spadané listí průběžně shrabujte a odstraňujte. Nezapomeňte, že shrabané listí nepatří do kompostu.

Užitková zahrada

Pokračuje sběr ovoce. Spadané kusy spotřebujte v kuchyni nebo přihoďte do kvasu, na uskladnění se nehodí. Jestliže je házíte do asanační jámy, zasypávejte je hašeným vápnem. Z plodících keřů byste si mohli ještě užít úrodu borůvek a ostružin. Rybíz a angrešt prosvětlete odřezáním starých větví. Po sklizni hroznů zkraťte keřům vrcholky letorostů. I když už jahodníky neplodí, stále je v případě potřeby zalévejte, opatrně je okopejte a přihnojte. V první polovině září můžete založit nové záhony jahodníků ze zakořeněných dceřiných sazenic.

Nastal čas zavařování a zmrazování přebytků. Ze zeleniny se sklízejí rajčata, papriky, cukety, fazolky, řepa, lilky, patisony a další druhy. Neskladujte ovoce a aromatické druhy zeleniny společně, aby ovoce nenačichlo. U vlašských ořechů sbírejte spadané kusy, případně je setřeste. Sušte je v jedné vrstvě na suchém místě asi měsíc. V září máte poslední možnost k očkování broskvoní.

Práce v zeleninových záhonech

Září je také ideální pro výsev zeleniny pro jarní sklizeň. Jde například o mrkev, petržel, kopr nebo polníček. Pokud zasadíte špenát a ředkvičky, a bude-li přát počasí, mohli byste je ještě letos sklidit. Mrkev a pórek ochraňte proti škůdcům netkanou textilií. Na košťálové zelenině ničte vajíčka a housenky. Můžete použít i ekologický postřik. Máte-li na keřících stále rajčata, chraňte je za vlhkého počasí přípravkem proti plísni bramborové. Ochránit byste měli i plody tykví, které mohou od země uhnívat, proto je podložte prkny nebo dlaždicemi.

Jak se postarat o bylinky

Vytrvalé druhy bylinek přezimující venku, jako jsou máta, oregano, tymián, šalvěj nebo mrazuvzdorný rozmarýn, ke konci měsíce nastelte slámou nebo listím. Část bylinek můžete přesadit do květináčů a pěstovat na chladnějším světlém místě. Do poloviny září zastřihněte levandule, aby stihly do zimy obrazit a v příštím roce bohatě kvetly.

Jestliže si chcete nasušit meduňku, tymián nebo petržel, pusťte se do toho právě v září. Petržel doporučujeme usušit co nejrychleji v tenké vrstvě a bez stonků. Nesmí se ovšem sušit na slunci. Aby si bylinky uchovaly co nejvíce chuti a vůně, skladujte je ve vzduchotěsných nádobách.

Okrasná zahrada

Noci začínají být chladné, proto je vhodné ukončit letnění pokojových rostlin. Špatně snášejí zimu, proto je přeneste dovnitř. Září je ideálním měsícem pro rozdělení trsů trvalek a k přesazení nakoupených rostlin na záhony. Nastává také vhodný čas pro vysazení stálezelených dřevin a jehličnanů, aby měly dostatek času do zimy zakořenit. Všechny jehličnany v zahradě dostatečně zalévejte, aby nabraly vláhu pro zimní měsíce. Čtěte také: Pokud moč zapáchá, je narůžovělá nebo zakalená, zpozorněte. Může jít o vážný zdravotní problém.

Do země už by měly putovat jarní cibuloviny, především talovíny, ladoňky a tulipány. Pokud nehrozí mrazíky, počkejte s narcisy ještě pár týdnů. Před mrazy můžete již nyní začít chránit choulostivější druhy trvalek, které překryjte chvojím nebo netkanou textilií. Muškáty ostříhejte a přeneste domů. Zastřihněte také fuchsie a přeneste do prostoru s teplotou okolo 10 stupňů Celsia. Zálivku jim dopřejte jen mírnou, už jen jednou za týden.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu