Bohatou sklizeň jahod si můžete pojistit už nyní. Rady, co udělat v září s jahodníky, abyste sklízeli jahody po kilech

Zahrada 05. září 2021 | 08:20 — Zuzana Procházková
Léto už je za námi a na zahradě začíná další důležitá fáze. Připravit všechny rostliny, keře a stromy na zimu. Právě na jahodníky byste se měli zaměřit hned z kraje podzimu, neboť jen tak si zajistíte bohatou úrodu napřesrok. Poradíme vám, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Před zimou je potřeba jahody odplevelit, zastříhat a přihnojit / Depositphotos

Jahody jsou nejspíš jednou z nejčastěji pěstovaných plodin na zahrádkách. Díky tomu, že existuje mnoho druhů jahodníků, jej zle pěstovat i na balkonech v truhlících nebo květináčích. Je však potřeba jim dopřát náležitou péči, která je důležitá zejména v období jara, a poté během září, jakmile všechny jahodníky odplodí.

Jahodník může být na jednom stanovišti až 4 roky

Veškerá starost o jahodníky na podzim by se měla týkat jak těch stálých, tak i těch nově založených. Co se týká těch stálých, tak zde můžou být jahodníky na jednom místě i 4 roky. Až poté je potřeba najít nové stanoviště a jahodníky přesadit. Pokud tedy máte jahody na jednom místě déle jak 4 roky, je možné, že jsou již živiny v půdě vyčerpány a jahodník vám nebude plodit.

Jahodníky před zimou důkladně odplevelte

Jednou z nejdůležitějších věcí, jak se o jahodníky před zimou postarat, je jejich důkladné odplevelení. Jestliže máte na záhoně textilii, pak postačí vyplít otvory, v nichž jsou jahodníky vysázené. Zároveň z fólie odstraňte napadanou hlínu, trávu, listí a další nečistoty.

Dále odstraňte staré listy i mladé výhony jahod

Jakmile budete mít jahody důkladně odplevelené, je potřeba se zaměřit na jahodníky jako takové. Tato péče se týká všech starých, suchých a žlutých listů, které rostlinu zbytečně zatěžují. Dále odstraňte všechny mladé nové výhonky nebo ještě pozůstatky květů.

Zastřihněte jahodník na výšku 5 až 10 cm

Nakonec jahodu ostříhejte, a to přibližně na výšku 5 až 10 cm. Zde si však dávejte pozor na to, abyste neporušili listová srdéčka, tedy středy jahodníků. V nich je totiž ukryto zdraví celé rostliny, proto musí zůstat nedotčené. V ideálním případě byste kolem srdéčka měli ponechat 3 až 5 mladých listů.

Záhon s jahodníky přihnojte

Obstaraný záhon jahodníků připravený na podzim nezapomeňte přihnojit. Ideální doba je do konce října, později by už jahodník do sebe hůře vstřebával živiny. A proč hnojit? Hnojivo posílí celý systém kořenů u rostliny, což podpoří její odolnost během zimy. Navíc dostane jahodník důležitou dávku fosforu, draslíku a vápníku.

Několik tipů na konec

Co se zálivky týká, jahodníky zalévejte až do prvních ranních mrazíků, jinak by vám mohly uschnout či vymrznout. Na konci podzimu nebo při dřívějším příchodu mrazů rozhodně jahodníky překryjte, a to buď vrstvou slámy nebo nějakou netkanou textilií. Dále čtěte: Nezapomeňte v srpnu prořezat správně ovocné stromy. Podpoříte tak jejich úrodnost.

Zdroj: strawberryplants.org, garden.lovetoknow.com, gardenerspath.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu