Pusťte se nyní do řízkování muškátů, aby před zimou dobře zakořenily. Důležité je vybrat správný řízek

Zahrada 13. září 2021 | 11:05 — Zuzana Procházková
Jestliže jste v srpnu nestihli namnožit muškáty, pak je ještě v září vhodná doba k jejich řízkování. V první řadě je důležité vybrat správné řízky, aby zakořenily a přečkaly do jara na zasazení. Poradíme vám, jak na to, a čeho se vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Správné namnožení muškátů spočívá v několika krocích / Depositphotos

Řízkování rostlin je oblíbenou aktivitou zahrádkářů a pěstitelů. Ideální dobou pro řízkování je srpen a září, kdy nejsou první ranní mrazíky. Množení muškátů není nijak náročné. Nejdůležitější je vybrat správný řízek k namnožení a poskytnout mu ideální podmínky pro zakořenění před zimou.

Získání správného řízku

Vybrání správného řízku je prvním úspěšným krokem k namnožení muškátů. Nejsnáze zakoření řízky z postranních výhonků. Ty můžeme navíc pouze lehce vylomit. Jiní pěstitelé zase berou řízky tím způsobem, že odstřihnou celý stonek a ten následně rozdělí na jednotlivé řízky. Je jen na vás, jakou cestu zvolíte.

Obecně platí, že řízek by měl být alespoň 10 až 15 centimetrů dlouhý a měl by mít 2 až 3 patra listů. Vhodnější je přitom vybrat takové řízky, které mají listy kratší. Během procesu získávání řízků je potřeba mít čisté ruce a vydezinfikované nůžky, abyste zabránili přenosu virových onemocnění mezi muškáty.

Zaschnutí řezů a použití práškového stimulátoru růstu

Jakmile budete mít řízky připravené, nechte je zhruba jeden den takzvaně zavadnout. Díky tomu zaschnou řezné rány, a tak předejdete hnilobě. Navíc tímto způsobem bude řízek lépe tvořit nové kořínky. Pokud máte možnost, zakupte si v zahradnictví práškový stimulátor růstu, kterým ihned po odebrání řízků všechny řezy ošetřete. Následně nechte jeden den zavadnout.

Volba vhodného substrátu

Po ošetření řezů práškovým stimulátorem růstu a jednodenním zavadnutí máte řízky připravené k zasazení do malých květináčků. Je však důležité vybrat vhodnou hlínu. Velkou výhodou je, že v zahradnictví je běžně k zakoupení speciální substrát pro zakořeňování řízků. Ten si můžete například vylepšit přidáním perlitu. Dbejte na to, aby byl substrát propustný, zadržování vody je nežádoucí. 

Výsadba řízků do květináčků

Řízky vysazujte do malých květináčků nebo zakupte přímo malé sadbovače. Vždy je potřeba mít tyto květináče čisté a vydezinfikované, aby řízky nepostihl nějaký muškátový virus. Na dno květináčků dejte drenáž, aby mohla voda protékat. Nejvhodnější je zalévání z podmisek. A jak je to s velikostí květináčků? Na nádobu o průměru 8 až 10 cm můžete zasadit až 5 řízků.

Ideální stanoviště

Jakmile máte zasazeno, umístěte květináčky někam na světlé místo, ne však na přímé slunce. To by mohlo řízkům uškodit. Během prvního měsíce, kdy by měly řízky zakořenit, je potřeba teplotu udržovat kolem 21 stupňů Celsia. Následně přes zimu vydrží rostlinky teploty i 10 stupňů Celsia.

Zalévání a větrání

Jak bylo řečeno na začátku, substrát by měl být jen lehce vlhký. Proto buďte se zálivkou velmi opatrní a v ideálním případě zalévejte řízky do podmisky. Rada na závěr. Spousta lidí má potřebu řízky přikrývat různými fóliemi, aby se podpořilo jejich zakořenění. To je však špatně. Řízky muškátů potřebují, aby vzduch cirkuloval. Proto často větrejte. Dále čtěte: Bohatou sklizeň jahod si můžete pojistit už nyní. Rady, co udělat v září s jahodníky, abyste sklízeli jahody po kilech.

Zdroj: edenmakersblog.com, instructables.com, gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu