Tipy, jak zpracovat a k čemu využít nedozrálá rajčata. Nevyhazujte je, pomůže prastarý italský trik

Zahrada 04. října 2021 | 12:28 — Zuzana Procházková
Letošní sezona rajčatům příliš nepřála. Jaro i léto bylo chladné, a proto mnoho zahrádkářů, kteří pěstovali rajčata venku, začalo sklízet první úrodu až na konci léta. Co však ale se zelenými rajčaty, které už nemají šanci dozrát? Poradíme vám, jak s nimi naložit a k čemu je využít.
Další 3 fotografie v galerii
Nedozrálá rajčata je zapotřebí otrhat, jinak by je poškodil mráz / Depositphotos

Rajčata patří mezi rostliny, které plodí, dokud jsou vhodné podmínky. To znamená, že se můžete těšit z nových a nových plodů až do příchodu prvních podzimních mrazíků nebo napadení rostliny plísní či jinou chorobou. To zní skvěle, že? Problém je však v tom, že s příchodem podzimu rajčata zrají velmi pomalu a je pravděpodobné, že dříve než zčervenají, tak shnijí.

U nedozrálých rajčat je problémem jed zvaný solanin

Nedozrálá zelená rajčata jsou kvůli jedné látce velmi nebezpečná. Jedná se o to, že obsahují solanin, což je jed způsobující například nevolnost, žaludeční křeče nebo zvracení. Bohužel už jedno nezralé zelené rajče obsahuje 25 gramů solaninu, což je množství, které vám může všechny tyto zdravotní potíže způsobit. Konzumace nezralých rajčat je tedy velmi riziková. Nutné doplnit, že solanin se nachází také v plodech jiné zeleniny, a to zejména z čeledi lilkovitých.

Pochopitelně, množství solaninu se odvíjí od druhu rajčat, a také podle jejich velikosti. Postupně jak rajče zraje, koncentrace jedu ubývá. I dokonce při tepelném zpracování rajčat obsah solaninu klesá. Sice se denní příjem solaninu odhaduje na 0,04 mg/kg tělesné hmotnosti, údaje o chronické toxicitě chybí. Proto doposud nebyla u rajčat stanovena hodnota NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) nebo ADI (Acceptable Daily Intake).

Jak uskladnit rajčata

Nejjednodušší cestou, co udělat se zelenými rajčaty, které už bylo potřeba ze zahrady sklidit, je nechat je v poklidu dozrát. Pokud byste je totiž nechali venku i za mrazů, můžete je rovnou vyhodit. Předčasně posbíraná sice nebudou tak chutná, jako kdyby dozrála na sluníčku, ale i tak vám jistě přijdou vhod.

Co se samotného uskladnění týká, nejlepší je sklidit celé hrozny rajčat a uložit je do krabic nebo klasických přepravek vystlaných například novinami. Skvělý tip na urychlení jejich zrání spočívá ve vložení zralých jablek mezi rajčata. Jablka totiž uvolňují etylen, který podporuje dozrávání. Nezapomeňte na pravidelné kontrolování rajčat, přičemž ta, která jsou zralá, tak odebírejte.

Co je to finta starých

Další způsob, jak podpořit dozrání rajčat, spočívá v prastarém italském triku. Uděláte to tak, že rostlinu zbavíte všech listů, odstraníte i zralé plody, ponecháte tam pouze ty nezralé. Následně rostlinu celou vytrhnete i s kořeny a zavěsíte v suchu a teple vzhůru kořenem. Rajčata se takto začnou brzy červenat. Dále čtěte: Houbařská sezona vrcholí. Poradíme, kde a jaké houby rostou aktuálně nejvíce.

Zdroj: thekitchn.com, theguardian.com, ehow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu