Nastal správný čas výsadby růží. Jak postupovat, aby hned na jaře kvetly, a na co si dát extrémní pozor

Zahrada 10. října 2021 | 07:50 — Zuzana Procházková
Abyste měli na jaře zahradu plnou nádherných voňavých růží, je potřeba dodržet všechny kroky týkající se jejich správné výsadby. Právě podzim je ideální dobou, kdy začít. Poradíme vám proto, jak při výsadbě růži postupovat a čeho se vyvarovat.
Další 3 fotografie v galerii
Při podzimní výsadbě růží je potřeba dodržet správný postup / Depositphotos

Růže jsou jednou z nejčastěji pěstovanou květinou na zahradě. Je to z toho důvodu, že dokážou na jakékoli zahradě vykouzlit onu vznešenou a romantickou atmosféru. Navíc, v současné době existuje velká spousta kultivarů růží, které se odlišují například velikosti, barvou nebo plností květů. Tyto kultivary jsou atraktivní i kvůli tomu, že jsou obecně méně náchylnější k různým chorobám.

Správná doba výsadby růží

Zkušení zahrádkáři a pěstitelé doporučují vysadit růže v období od poloviny října do poloviny listopadu. Díky tomu stihnou přes zimu dobře zakořenit a hned na jaře vás obdarují krásnými květy. Navíc při správné péči vám budou růže kvést až do prvních podzimních mrazíků. Pokud podzimní výsadbu nestihnete, máte ještě možnost je zasadit na jaře. Problém je však v tom, že na jaře růže nebývají tolik vitální a odolné, navíc potřebují důkladnější péči.

Výběr stanoviště

Růže je potřeba zasadit na místo, ke je dostatek světla. Dále by toto místo mělo být vzdušné a otevřené. Pro růže se rozhodně nehodí stanoviště jako zastrčený roh nebo nějaké stinné chladné zákoutí. Nakonec ani umístění před živými ploty není ideální kvůli riziku přenosu houbových onemocnění.

Jak připravit jámy a sazenice růží

Jámy pro výsadbu růží by měly mít průměr 30 cm, přičemž je potřeba u všech jam dodržovat stejnou hloubku. Než sazenici růže dáte do jámy, je nutné ji důkladně prohlédnout. Pokud je sušší, pak ji namočte i na několik hodin do vody. Jestliže uvidíte nějaké poškozené kořeny, pak je odstraňte. Stejně tak není žádoucí, aby se kořeny v jámě kroutily či ohýbaly směrem nahoru. Jakmile máte sazenice překontrolované a připravené, dejte na dno jámy trochu písku, což poslouží jako drenáž. Vložte do jámy sazenici, přičemž její kořeny rovnoměrně rozprostřete. Následně zasypte kvalitní hlínou s příměsí písku.

Správná půda a živiny

Jestliže chcete mít ty nejkrásnější růže, pak jim dopřejte hlinitopísčitou a propustnou půdu. Dbejte také na to, aby zejména u kořenů byla půda dostatečně vlhká, ne však promáčená. Dále, kvalitu i množství květů ovlivňuje mimo půdy také přísun těch správných živin. Během výsadby je proto vhodné dát do jámy také prosátý kompost nebo chlévský hnůj. Dále čtěte: Houbařská sezona vrcholí. Poradíme, kde a jaké houby rostou aktuálně nejvíce.

Zdroj: gardeningknowhow.com, gardenersworld.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu