Pařezy můžete odstranit jinak než tvrdou prací. Pomůže vám k tomu například sůl, která se běžně používá do koupele

Zahrada 17. října 2021 | 08:20 — Kateřina Kofroňová
Porazit strom a vypořádat se se vším, co po něm zůstane, bývá nelehký úkol, který vyžaduje velkou sílu, jistou zručnost a zabere mnoho času. Alespoň s odstraněním pařezu ale může pomoci jednoduchý trik, díky kterému jej zvládnou odstranit i méně zdatní. Stačí pařez posypat solí.
Další 2 fotografie v galerii
Zlikvidovat na zahradě pařez je náročnou prací, i když je jen jeden / Pexels

Obvykle jsou k odstranění pařezu potřeba sekery, krumpáče, páčidla a pár silných rukou ne-li dva. Pokud nemáte k dispozici těžkou techniku v podobě drtiče pařezů, budete si s nimi muset vystačit. Nebo? Pak je tu ještě jedno řešení, které nezabere tolik času stráveného prací a pokud si počkáte, dokonce udělá všechnu práci za vás.

Epsomská sůl, která se běžně používá do koupele, má schopnost odstraňovat odumřelé buňky, léčí bolavé svaly, suchou kůži a dokáže bojovat i s celou řadou vnitřních onemocnění. Oprostěme se však v tuhle chvíli od jejích účinků na lidské zdraví a podívejme se, jak nám může být prospěšná při odstraňování starého pařezu.

Proč epsomská sůl

Tato přírodní forma hořčíku, která je bezbarvou a dobře rozpustnou krystalickou látkou bez vůně, se skvěle hodí pro použití i na vaší zahradě. Nejenže vám pomůže s odstraněním pařezu, ale zároveň zvyšuje kvalitu půdy a vašeho trávníku. Od běžné kuchyňské soli se liší tím, že obsahuje mnohem více minerálů, které pomáhají efektivně vstřebávat živiny.

Epsomská sůl je hydroskopickou látkou, což znamená, že její krystaly mají schopnost absorbovat vodu. Pokud ji v dostatečném množství nasypete na pařez, vytáhne ze dřeva všechnu vlhkost a znemožní mu tak znovu obrazit. V konečném důsledku zbytek stromu zahubí.

Jak odstranit pařez pomocí soli

V horní části pařezu vyvrtejte otvory o průměru zhruba dvou a půl až tří centimetrů. Kolik jich vyvrtáte, záleží hlavně na tom, jak velký pařez likvidujete. Otvory začněte vrtat zhruba deset centimetrů od okraje pařezu. Mezi sebou by otvory měly mít mezery maximálně dalších deset centimetrů. Přičemž se snažte vyvrtat co nejhlubší díry. Stačit by mělo dvacet centimetrů. Díry zasypejte solí a přilijte tolik vody, aby se sůl nevyplavila, ale byla dostatečně navlhčená.

Chcete-li proces rozkladu urychlit, odhalte ze země kořeny pařezu a nasypte silnou vrstvu soli na všechny odkryté kořeny. Také jsme psali: Aby byl váš trávník příští sezonu hezký, je třeba pro to před nástupem zimy něco udělat.

Zdroj: gardenguides.com, trees.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu