Krmítková nemoc způsobuje úhyn ptáků v našich krmítkách. Místo dobře myšleného skutku můžete nevědomky ptáčky i zabíjet

Zahrada 09. listopadu 2021 | 11:16 — Kateřina Kofroňová
Někteří z nás se na zimu těší také proto, že nastává čas krmení ptáčků. Není nic krásnějšího, než se odpoledne posadit do křesla a koukat na balkon, okno nebo zahradu ke krmítku, jak se u něj střídají nejrůznější ptáčkové našich zahrad. V tu chvíli nás nehřeje jen teplá káva, ponožky a deka, ale také pocit u srdce z vědomí, že možná právě díky nám ptáčci přežijí zimu ve zdraví. Někdy však omylem způsobujeme pravý opak.
Další 1 fotografie v galerii
Krmítková nákaza je pro ptáčky vysoce nebezpečná / Pixabay

Trichomonóza je parazitní onemocnění ptáčků způsobené prvoky bičenky drůbeží. Nákaza postihuje především zrnožravé ptáky, nejčastěji zvonky zelené, u nichž se usazují v krku. Zduřené sliznice pak mají za následek zhoršenou schopnost polykání a ptáci umírají hlady i přesto, že krmítka v okolí jsou plná.

Důležité je proto ptáčky krmit nejen správnou potravou, ale všímat si i jiných věcí, které se v okolí vašeho krmítka odehrávají. Jasným signálem, že je něco špatně, jsou rozčepýření apatičtí ptáčci, kteří bez vašeho zásahu rozšíří nemoc do celého širého okolí.

Kde se nemoc vezme

Nákaza se hojně šíří přímým kontaktem, ke kterému nejčastěji dochází právě v našich krmítkách. Jestliže při pozorování ptáčků zaznamenáte častý výskyt na první pohled nemocných ptáků, okamžitě zasáhněte. Potravu vysypte a nechte krmítko dostatečně vyschnout nebo vymrznout. Bezpečně bičenky zabijete jen suchem a 14denní karanténou, po kterou nebudete do krmítka potravu sypat, abyste zamezili seskupování ptáků.

Přenosu lze zabránit čištěním krmítka

Abyste zabránili nákaze trichomonózou ve vašem krmítku, je potřeba se o něj důkladně starat a dodržovat tři základní kroky:

Každý výskyt ohláste – pokud zaznamenáte v okolí vašeho krmítka ptáky, kteří jsou rozčepýření, nejsou schopni ulétnout ani když na ně téměř sáhnete, mají peří mokré od slin i okolo zobáku, je potřeba tuto skutečnost ohlásit nejlépe vyplněním krátkého formuláře.

Dodržujte hygienu v krmítku – pokud se budete o své krmítko pravidelně starat, snížíte tak možnost nákazy na minimum. Krmítko čistěte pravidelně v gumových rukavicích a po skončení si umyjte ruce mýdlem až po předloktí.

Zamezte šíření – v případě zjištění nákazy je potřeba ihned ukončit krmení, jelikož riskujete zdraví všech ptáků z okolí. Nejlépe obejděte i sousedy a poproste je o totéž. Krmítka a pítka vydezinfikujte roztokem sava a pečlivě opláchněte. Nechte důkladně vyschnout. Znovu začněte krmit až za 14 dní. Také by vás mohlo zajímat: S přikrmováním ptáčků nemusíte čekat až na zimu. Na vaší pomoci závisí jejich přežití.

Zdroj: birdlife.cz, cs.wikipedia.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu