Zahrada plná sladkých jahod. Hnojivo obsahující draslík, pravidelné zavlažování a další jednoduché rady, které pomohou k bohaté úrodě

Zahrada 11. června 2022 | 08:56 — Pavla Krejčí
Při pěstování jahod je pro zahrádkáře prioritou docílit vysoké úrody, ale také samozřejmě co nejlepší chuti. Co však dělat, pokud nejsou jahody dostatečně sladké nebo se jich urodilo málo?
Dopřejte si úrodu sladkých jahod / Pixabay

Asi málokdo ocení nakyslé jahody, které vyvolávají pocit nezralosti. Některé odrůdy chutnají lépe než jiné a je pravda, že některé jsou přirozeně sladší. Hladina cukru se v čerstvém ovoci měří metodou brix – čím vyšší je, tím více cukrů je v ovoci. Pokud ale chcete sklidit bohatou a sladkou úrodu, musíte zohlednit několik faktorů.

Správné umístění

Ačkoliv jsou jahody schopné plodit ve stínu, pro jejich chuť to není ideální umístění. Na slunci rozvíjí hladinu cukru, proto se ujistěte, že jsou umístěny na vhodném místě s dostatečným přístupem slunečních paprsků. Dobré je zvolit otevřené místo, na které neustále dopadá slunce, přestože se během dne pohybuje. Také rostliny nesázejte příliš blízko sebe, mohly by se o světlo „prát“.

Vhodná půda jako základ pro pěstování

Nejlepší rada zní – pěstujte jahody převážně na zahradě v přirozené půdě, a ne doma v květináči. Mají výrazně lepší a přirozenější chuť.

Hnojivo obsahující draslík

Pokud si chcete naplno vychutnat jahody, určitě zapřemýšlejte nad vhodným hnojivem. Potřebujete především hnojivo s vysokým obsahem draslíku, který podpoří sladkost. Na začátku sezóny ho aplikujte každé dva týdny. Zvolte nejlépe vyvážené hnojivo NPK, které jahodám poskytne výživu pro růst a zdraví.

Pravidelné zavlažování

Aby rostliny mohly efektivně přijímat živiny, musí být neustále zavlažovány. O to víc, pokud jsou umístěny na ploše s maximálním slunečním zářením. Zalijte půdu kolem rostliny pomocí konve - nejlépe brzy ráno nebo večer. Pokud neprší, zalévejte jahodník každý den, dokud nezačne aktivně plodit. Samozřejmě ani potom nesmí zůstat suchý.

Doba sklizně je klíčová

Všechnu důležitou práci již máte za sebou a teď zbývá jediné – sklizeň. Nespěchejte však příliš, mohlo by se stát, že jahody nebudou zralé a vy si je nebudete moci vychutnat. Měly by být rovnoměrně zbarvené, jasně červené. Naopak se vyhýbejte světlým nebo příliš tmavým, až vínově červeným. Psali jsme také: Není nad krásně voňavou zahrádku. Fialky jsou jednoduché na pěstování a nabízejí úžasnou paletu barev

Autorský článek, další zdroj: chrisbowers.co.uk

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu