Klíčovou péči o jahodníky je třeba udělat v září. Díky správnému zastřihnutí, odplevelení a hnojení dosáhnete napřesrok maximální úrody
Září je obdobím, kdy je jahodníkům potřeba věnovat náležitou péči, přičemž nezáleží na tom, zda máte jahodníky nově založené nebo ty stále. Jahodníky stále mohou být na jednom a tom samém stanovišti až po dobu 4 let. Až poté je potřeba jim nalézt stanoviště nové, neboť jsou téměř jistě živiny v půdě vyčerpány a jahodníky přestávají plodit. A nyní se již podíváme na to, jak se konkrétně o jahodníky v září postarat.
Odplevelení
Jedním z nejdůležitějších kroků v rámci přípravy jahodníků na zimu je jejich důkladně odplevelení. Zahrádkáři, kteří používají na záhonech s jahodníky textilií, tak to mají jednodušší, neboť postačí vyplít otvory, v nichž jsou jahodníky vysázené. Zároveň z folie však také odstraňte napadanou hlínu, trávu, listí a další nečistoty. Pakliže textilii nemáte, tak důkladně odplavete a okopejte půdu okolo jahodníků.
Odstranění výhonků a starých listů
Po důkladném odplavení je potřeba se zaměřit na rostlinu samotnou. Tato péče se týká odstranění všech starých, suchých a žlutých listů, které jahodníky zbytečně zatěžují. Poté také odstraňte všechny mladé nové výhonky nebo ještě pozůstatky květů. Samozřejmě pakliže chcete jahodníky omlazovat, tak si vybrané mladé výhonky ponechejte na založení nového záhonu.
Zastřihnutí jahodníku
Dále je potřeba jahodníky zastřihnout, a to zhruba na výšku 5 až 10 cm. Specialista na zahradnictví Jan Zahradník však upozorňuje, „abyste neporušili listová srdéčka, tedy středy jahodníků. V nich je totiž ukryto zdraví celé rostliny, proto musí zůstat nedotčené. V ideálním případě byste kolem srdéčka měli ponechat 3 až 5 mladých listů.“
Hnojení jahodníků
Jedním z posledních kroků je na podzim jahodníky přihnojit. Ideální doba je do konce října, později by už jahodník do sebe hůře vstřebával živiny. A proč hnojit? Hnojivo posílí celý systém kořenů u rostliny, což podpoří její odolnost během zimy. Navíc dostane jahodník důležitou dávku fosforu, draslíku a vápníku.
Tipy na konec
Dle specialisty zahradnictví Jana Zahradníka byste měli jahodníky zalévat až do prvních ranních mrazíků, jinak by vám mohly uschnout či vymrznout. Na konci podzimu nebo při dřívějším příchodu mrazů rozhodně jahodníky překryjte, a to buď vrstvou slámy nebo nějakou netkanou textilií. Dále čtěte: Jak správně sklízet a skladovat červenou řepu, aby vám vydržela chutná a křupavá až do jara.
Autorský článek, další zdroj: strawberryplants.org.