Jak využít spadané listí na zahradě. Vyrobte si z něj například speciální listovku nebo trávníkové hnojivo

Zahrada 12. října 2022 | 09:09 — Zuzana Procházková
Spadané listí na zahradě vnímá mnoho lidí jako nepříjemnou záležitost a pouhou práci navíc. To je však velká škoda. Spadané listí je totiž doslova darem přírody, který lze využít na mnoho skvělých způsobů. V tomto článku se podíváme na ty nejlepší způsoby využití spadaného listí.
Další 3 fotografie v galerii
Spadané listí na zahradě je darem přírody, který lze efektivně využít / Pixabay

Každý správný zahrádkář by měl vědět, jak spadané listí na své zahradě efektivně zužitkovat. Vyhodit jej je rozhodně nesmysl a velká škoda. Spadané listí lze totiž využít například jako ochranu celé zahrady před mrazy. Kromě toho se jedná o skvělou složku do kompostu. V poslední době je však velmi populární výroba speciální listovky nebo zpracování spadaného listí jako hnojivo pro trávník. Na vše se podíváme detailně.

Ochrana zahrady před mrazem

Prvním velmi častým využitím spadaného listí je ochrana celé zahrady před mrazy a nepříznivým zimním počasím, ať už se jedná o záhony, rostliny nebo trávník. Listím tedy překryjte všechny choulostivé trvalky, dvouletky a také neopadané dřeviny, jako jsou například rododendrony. Jakmile listí nahrnete tam, kde je potřeba, zasypte jej trochou kompostu, aby ho neodvál vítr. Výhodou je, že velká část této listové ochrany do jara zetleje, což poslouží i jako hnojivo. 

Ideální do kompostu

Kromě toho, jak již bylo řečeno na začátku, mnoho lidí využívá spadané listí jako jednu z vrstev do kompostu, neboť se jedná o bohatý zdroj uhlíku. Specialista na zahradnictví Jan Záhorský však doporučuje, abyste nezapomněli na správné vrstvení kompostu, kdy je potřeba střídat hnědou vrstvu složenou nejčastěji z listí nebo větviček, se zelenou vrstvou. Ta je složené ze zbytků zeleniny či ovoce. Pokud máte na zahradě listí z jírovce, ořechů nebo dubů, pak je lepší tento druh napadaného listí využít jiným způsobem než ke kompostování. Má totiž hodně tříslovin a velmi pomalu se rozkládá.

Trávníkové hnojivo

Dalším skvělým využitím spadaného listí je trávníkové hnojivo. Je však důležité, abyste listí na trávníku ještě nadrtili či rozmělnili, aby se stihlo do jara rozložit. Nejlépe to uděláte prostřednictvím mulčovací sekačky, která listy na trávníku jemně poseká.

Co je to listovka

Mnoho z vás možná termín listovka ještě nikdy neslyšelo. Listovka je doslova zetlelý zázrak pro vaši zahradu. Jedná se o speciální druh kompostové hlíny, která je vyráběna z vybraných druhů listů. Nejkvalitnější listovka vzniká kompostováním bukových listů, přičemž jsou velmi dobré také listy lísky, břízy či habru. Oproti tomu naprosto nevhodné jsou listy topolu, ořešáku nebo kaštanu.

Jak listovku vyrobit

Pakliže jste se rozhodli pro výrobu listovky, tak postupujte podle následujícího postupu. Vybrané listí se nakupí na jednu hromadu a přikryje se nějakým pletivem, aby se v zimě nerozlétalo po zahradě. Pokud máte hromadu jen malou, pak je možné napěchovat listí do plastových pytlů, které několikrát proděravíte, aby do nich šel vzduch. Dál už za vás pracuje sama příroda, neboť listí začne zanedlouho tlít. Pokud je však suché, pak je potřeba jej pokropit vodou. Napřesrok budete mít listovku hotovou. Dále čtěte: Péče o levanduli: Podzimní zastřižení by nemělo být příliš invazivní. Nikdy nezasahujte do dřevnaté části stonku.

Autorský článek, další zdroj: almanac.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu